DA LI TURSKI PREDSEDNIK PLANIRA DA ZAPOČNE RAT PROTIV GRČKE? Erdogan optužio Atinu da je okupirala ostrva u Egejskom moru!
Foto: Shutterstock, EPA Mykola Tys

pretnja

DA LI TURSKI PREDSEDNIK PLANIRA DA ZAPOČNE RAT PROTIV GRČKE? Erdogan optužio Atinu da je okupirala ostrva u Egejskom moru!

Planeta -

Odnosi između Ankare i Atine dodatno su se usijali nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio Grčku da je okupirala ostrva u Egejskom moru i poručio da će učiniti sve što je neophodno kada za to dođe vreme.

Ovo je do sada najžešća optužba koju je Ergodan uputio vlastima u Atini, a nakon što je pre nekoliko godina sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu takođe rekao da će "učiniti sve što je neophodno kada za to dođe vreme", pokrenuo je vojnu kampanju u Siriji.

Istorija sporova

Turska i Grčka, susedi i članice NATO, imaju dugu istoriju sukoba. Između Ankare i Atine nalazi se niz nerešenih sporova, među kojima su, osim statusa ostrva u Egejskom moru, pomorska granica, preletanje aviona, nalazišta gasa u Mediteranu, kao i situacija na etnički podeljenom Kipru.

Turske vlasti su nedavno optužile Grčku da dovlači naoružanje na demilitarizovana egejska ostrva - što su vlasti u Atini odbacile - ali Erdogan do sada nije optuživao Grčku da je okupirala ostrva koja se nalaze nedaleko od turske obale.

- Vaša okupacija ostrva nije nas zaslepila. Kada dođe vreme, kada kucne čas, mi ćemo učiniti ono što je neophodno - rekao je Erdogan obraćajući se Grčkoj tokom posete severnoj provinciji Samsun.

Na reagovanje Grčke nije se dugo čekalo. U Atini tvrde da neće pratiti Tursku u njenom "nečuvenom dnevnom sunovratu saopštenja i pretnji". - Informisaćemo naše saveznike i partnere o sadržaju provokativnih izjava da bi bilo jasno ko postavlja dinamit na koheziju našeg saveza tokom opasnog perioda - saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova u Atini.

Podsećamo, Turska je nedavno optužila Grčku da njena vojska uznemirava turske avione. U Ankari tvrde da je grčki protivvazdušni sistem ruske proizvodnje S-300 ozračio i "zaključao" turske borbene avione F-16. Ovaj postupak se primenjuje pre napada na selektovanu metu.

Krenuo u kampanju

Turska je 30. avgusta proslavila Dan pobede, nacionalni praznik kojim se obeležava dan sećanja na to kada su grčke trupe isterane iz azijskog dela Turske.

Erdogan je u obraćanju poručio Grčkoj i da ne zaboravi Izmir, aludirajući na to kada su 1922. tokom rata turske trupe zapalile grad naseljen uglavnom etničkim Grcima, koji se tada zvao Smirna. Erdogan je pojačao retoriku uoči izbora koji će se održati naredne godine i koji će biti najveći ispit u njegovoj skoro 20 godina dugoj vladavini.

U Atini bezbrižni

Apsurdni stavovi Ankare

Vlasti u Ankari tvrde da je Grčka dobila suverenitet nad ostrvima u Egejskom moru na osnovu sporazuma iz 1923. i 1947, prema kojima ta ostrva moraju da ostanu demilitarizovana. Turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu nedavno je najavio da će Turska osporiti grčki suverenitet nad ostrvima ukoliko vlasti u Atini nastave s njihovom militarizacijom. Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je da je apsurdno tursko osporavanje grčkog suvereniteta nad ostrvima u Egejskom moru.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track