BRISEL UVODI MERE: Gornja granica za ruski gas, smanjenje potrošnje struje pri najvećem opterećenju i ograničenje prihoda!
Foto: Shutterstock

Odgovor na pretnje moskve

BRISEL UVODI MERE: Gornja granica za ruski gas, smanjenje potrošnje struje pri najvećem opterećenju i ograničenje prihoda!

Planeta -

Evropska komisija će predložiti uvođenje gornje granice cene ruskog gasa, obavezno smanjenje potrošnje električne energije kada je mreža najopterećenija i ograničenje prihoda proizvođača električne energije.

Ruski predsednik Vladimir Putin je i pre briselskog saopštenja rekao da će Moskva prestati da isporučuje energente ako Evropska unija uvede gornju granicu cena ruskog gasa i nafte.

"Želimo da smanjimo cenu gasa, pa ćemo predložiti gornju granicu za ruski gas. Cilj je sasvim jasan. Znamo da naše sankcije imaju snažan negativan uticaj na rusku ekonomiju, ali Putin delimično ublažava posledice sa prihodi od gasa. Moramo da ograničimo ruske prihode, kojima Putin finansira rat u Ukrajini“, rekla je predsednica Komisije Ursula fon der Lajen.

„Naše mere već deluju, na početku rata iz Rusije je gasovodima teklo 40 odsto celokupnog uvezenog gasa, sada je ostalo samo 9 odsto.

Ona je objasnila da će se o samom nivou cene gasa razgovarati u petak sa ministrima država članica nadležnim za energetiku, što zahteva temeljnu raspravu, a odluka se može doneti veoma brzo.

Među pet mera koje će komisija pripremiti zbog poskupljenja struje, Ursula fon der Lajen je najavila ograničenje profita kompanija koje proizvode struju tehnologijama koje su jeftinije od gasa.

Prema rečima predsednika, oni će predložiti da se ovi "neočekivani profiti" preusmere na podršku ugroženim grupama stanovnika i preduzeća.

„Vreme je da potrošači imaju koristi od niske cene niskougljeničnih izvora energije, kao što su obnovljivi“, rekla je ona.

Prema fon der Lajn, ograničenje prihoda mora da važi i za naftne i gasne kompanije. Komisija će predložiti da se za ova preduzeća uvede solidarni doprinos.

Sledeća mera biće usmerena na podršku kompanijama koje se bore sa problemima likvidnosti zbog velikih oscilacija cena električne energije. Von der Lajen je najavila da će državama članicama biti lakše da daju državne garancije energetskim kompanijama.

Poslednja mera obuhvatiće obavezno ograničenje potrošnje vršne električne energije. Reč je dakle o potrošnji u periodima dana kada je potrošnja najveća. Neformalno se pominje predlog za smanjenje potrošnje od 10%.

„Moramo da obezbedimo da ove mere što pre budu delotvorne, zbog čega ćemo predložiti i pravni osnov koji je namenjen kriznim situacijama“, rekao je predsednik komisije.

O ovim merama će u petak na vanrednom sastanku u Briselu razgovarati ministri članica EU nadležni za energetiku, a očekuje se da će Komisija te predloge predstaviti u utorak.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track