KINEZI PRESTIGLI AMERIKANCE: Huawei dan pre Epla predstavio telefon koji može slati poruke preko satelita!
Foto: LONG WEI / Avalon / Profimedia

Telefonija

KINEZI PRESTIGLI AMERIKANCE: Huawei dan pre Epla predstavio telefon koji može slati poruke preko satelita!

Planeta -

Predstavljanjem svog novog flagshipa Mate 50, prvog pametnog telefona koji omogućava slanje poruka putem satelita čak i kada nema pokrivenosti mobilnom mrežom, kineski je Huawei za jedan dan preduhitrio Apple.

Naime, američka kompanija večeras u 19 časova trebala bi predstaviti svoj novi iPhone 14, za koji se nagađa da će, između ostaloga, imati upravo i povezivanje putem satelitske veze. Tek treba videti na koji će način raditi i kako će se razlikovati od kineske varijante. Huaweijev sistem se oslanja na protokol pod nazivom BeiDou Satellite Message 3.

Huawei Mate 50
foto: LONG WEI / Avalon / Profimedia

U praksi je reč o tome da se u situacijama kada se telefon nađe izvan područja pokrivenosti mobilnim signalom može spojiti na satelit i obaviti osnovne funkcije poput slanja tekstualnih poruka i lokacije korisnika. Ta bi se osobina svakako mogla pokazati korisnom u potencijalnim situacijama traganja i spasavanja, a u budućnosti verovatno može imati i šire namene. Pošto sistem koristi satelitski navigacioni sistem BeiDou - što je kineska verzija američkog GPS-a - trenutno ta opcija funkcioniše samo na području Kine i okolnih zemalja.

Usput rečeno, telefon dolazi u tri verzije, Huawei Mate 50, zatim Mate 50 Pro te u posebnoj Porsche Design verziji, a osim satelitske komunikacije donosi još nekoliko inovacija koje bi mogle biti interesantne ljubiteljima mobilne tehnologije. Pre svega je reč o kameri, koja je tradicionalno jedna od najjačih strana Huaweijevih top modela.

Huawei Mate 50
foto: LONG WEI / Avalon / Profimedia

Zanimljiva inovacija je i najava da telefon radi u stanju pripravnosti čak tri sata sa samo 1 posto baterije.

Biće u crnoj, srebrnoj, ljubičastoj i narančastoj kožnoj verziji, a evropske cene bit će poznate na jesen. U Kini Huawei Mate 50 Pro cena od 980 dolara, a Mate 50 od 720 dolara, dok Porsche Design Mate RS košta 1870 dolara.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track