IZJUMSKI FRONT: Ukrajinci u ofanzivi, iz Rusije stižu 22 bataljona, kod Kupjanska izveden helikopterski desant sa Mi-26 (VIDEO)
Foto: Printscreen Telegram

NAJVEĆA BITKA POSLE DRUGOG SVETSKOG RATA

IZJUMSKI FRONT: Ukrajinci u ofanzivi, iz Rusije stižu 22 bataljona, kod Kupjanska izveden helikopterski desant sa Mi-26 (VIDEO)

Planeta -

Ukrajinska vojska u poslednja tri dana napravila je značajni prodor na Izjumskom pravcu u dubinu teritorije koju kontrolišu ruske snage. Prethodnih dana Ukrajinci su zauzel grad Balakleja i u četvrtak nastavili prodor pri čemu su ušli 60 km u dubinu ruske zone kontrole teritorije.

Masovni sudar Rusa i Ukrajinaca trebao bih da se dogodi u naredna 72 sata. I jedni i drugi biće pokojnici ili pukovnici. U slučaju da Ukrajinci izgube, sledi juriš na zapad u slučaju da Rusi izgube sledi pad Rusije.. Ovo je bitka svih bitaka na istoku.. Ako uspeju da odbace Ukrajince i poraze Rusi u narednih mesec i po do dva zauzimaju Harkov. Prodru li do granice podelice Lugansk i Donjeck na dva dela.. Nikad bliže totalnom ratu.

U narednih 72 do 96 počinje bitka po učešću ljudi i tehnike što nije viđeno od Drugog svetskog rata na tlu Evrope.

Činilo se kao da se ruska odbrana pod naletom ukrajinske vojske na Izjumskom pravcu prosto raspada i da se ruski vojnici predaju i ogormna količina vojne tehnike zarobljava. Vojni pritisak gde su ukrajinci skoncentrisali 10 artiljerijskih oruđa na 1 rusku postao je sve jači i neizdrživ. Ispostavilo se da su Ukrajinci 11.000 vojnika od kojih je većina obučena na zapadu poslata direktno na prodor.

Međutim, ni Rusi nisu sedeli skrštenih ruku i odlučili su da iz pravca Rusije na Izjumsko-harkovski pravac pošalju pojačanja i rezervne snage ukupne jačine 22 bataljonske udarne grupe iz Centralnog vojnog okruga.

Ovde treba dodati i da je veliki deo ruske vojske sa izjumskog pravca, poslat krajem avgusta i početkom septembra na Hersonski pravac, gde su u ogročenim borbama uspeli da zaustave ukrajinsku vojnu ofanzivu uz gubitak od skoro 3000 vojnika, njih 6.000-7.000 je ranjeno. Procene govre na Hersonsko-Nikolajevskom pravcu ukrajinske jednice imale su procešno 10-45 posto gubitaka.

Ali, danas Rusi su izveli helikopterski desant kod Kupjanska i Izjuma gde su teški transportni helikopteri Mi-26 prebacili laka oklopna vozila, artiljeriju i vojnike da krenu da zaustave ukrajinski prodro na ovom pravcu.

Na svim pravcima iz Rusije prema Harkovu stižu pojačanja i velike vojne kolone vozila, oklopnih, artiljerije koji jure da zaustave ukrajinsku ofanzivu.

Iako su se ukrajinski vojnici slikali na tom mestu, ruska vojska je u popodnevnim časovima za tehnikom i oznakom O grupacije "odvažni "ponovo kontroliše grad. Na ovom pravcu pristiže se više borbene tehnike.

Iako su Ukrajinci u četvretak zauzel Balakleju, i onda je npuastili ostaviviši ipak određene snage razvila se ulična borba u samom gradu i Rusi nastoje ponovo da potpisnu ukrajinsku vojsku.

"U Balakleji je složena humaniterna situacija, vode se žestoke borbe. Mi Balakleju supštinski ne kontrolišemo rekao je za kanal Rosija 24 Vitalij Gančev, šef administracije tog regiona.

Oko Kupjanska se vode žestoke borbe i Rusi poušavaju da iz pravca Harkova zaustave prodor ruske vojske.

Inače ukrajinska vojska povukla je sve svoje rezervne snage u Harkovsku oblast, ali trpi ogormne gubitke.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track