VERTIKALNI MANEVAR SA HELIKOPTERIMA MI-26 KOD KUPJANSKA I IZJUMA: Kako su Rusi izveli taktički manevar na istoku! VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

iznenadni preokret

VERTIKALNI MANEVAR SA HELIKOPTERIMA MI-26 KOD KUPJANSKA I IZJUMA: Kako su Rusi izveli taktički manevar na istoku! VIDEO

Planeta -

Ruska vojska žestoko je odgovorila u petak kasno popodne na ukrajinsku ofanzivu koja je uspela da prodre čak 60 km u dubinu teritorije koju kontrolišu Rusi.

Međutim, preokret je došao iznenada kada su kolone vojnih vozila borbenih i neborbenih Centralnog vojnog okruga za oznakom O - odvažni krenuli prema Harkovu.

Nove snage se preraspoređuju. U pitanju su 22 bataljonske borbene grupe kojima je sada glavni cilj da spreče ukrajinski prodor ka mostu i putnom pravcu Izjum -Borovaja.

Za sada taktika Ukrajinaca je da napad izvode male manevarske grupe, vrše prodore i prepade, a kad se oslabi odbrana onda nastupa artiljerija haubice kalibra 155 mm uglavnom samohodne nemačke PZH 2000 i poljski Krab 155 mm, a onda tenkovi, borbena vozila pešadije i oklopni transporteri.

A, onda nastupila je promena, kada je izveden vertikalni manevar teškim transportnim helikopterima Mil Mi-26.

Naime, ovi helikopteri u talasima sleću na nekoliko tačaka kod Kupajnska i Izjuma i to po dva helikoptera iz kojih se iskrcava vojska, vojna oprema i laka oklopna vozila BMD-2 i 3 koja odmah nastavljaju nastupanje zajedno sa vojskom.

Sva vojna oprema koja vazdušnim putem ili kopnom pristiže prema Harkovu pripada ruskoj vojsci. U pitanju su sveže snage koje se dopremaju sa okolnih aerodroma u Belgorodskoj oblasti i kod Rostova na Donu.

Inače ruska vojska je značajnu tehniku poslednjih dve nedelje dopremila na samu granicu sa Ukrajinom, ali ta vojska nije korištena, niti je ubacivana u Ukrajinu do sad.

Po svemu sudeći u pitanju su interventne snage

Zapravo ruska vojska napravila je "Er lift" sa koji na krtične tačke na Izjumaskom pravcu prebacuje tehniku i vojsku da se što pre zaustavi urkajinski prodor.

Navodni cilj ove operacije je stvaranje kotla i odsecanje ukrajinskih snaga koje prodiru od ostatka i stvaranje kotla i njihovo konačno uništenje.

Ukrajina. rat, Rusija, Izjum, kupjansk, rat
foto: Printscreen Telegram

Kratki istorijat transportne zveri Mi-26

Ova letelica projektovana je 1977. godine i od tada do danas se smatra najvećim transportnim helikopteroma na svetu. Mi- 26 drži i rekord po tome što ima elisu prečnika 32 metra.

Mi-26 je dužine 33,5 metara i širine 8,3. Koristi se u ruskoj vojsci za prevoz teških tereta.

Može da nosi 20.000 kg tereta i 85 vojnika sa kompletnom opremom. Helikopter može da leti na visini od 4.600 m, lebdi na 1.800 m.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track