KADIROV OŠTRO KRITIKOVAO PUTINA? Gardijan prenosi današnju poruku lidera Čečena BESAN ZBOG RUSKOG POVLAČENJA U UKRAJINI
Foto: Printscreen Youtube/BBC News

neprovereno

KADIROV OŠTRO KRITIKOVAO PUTINA? Gardijan prenosi današnju poruku lidera Čečena BESAN ZBOG RUSKOG POVLAČENJA U UKRAJINI

Planeta -

Ramzan Kadirov, lider Čečenije kojeg je imenovao Kremlj, kritikovao je rukovodstvo ruske vojske nakon što se činilo da je zatečeno borbom Ukrajine protiv ruske invazije na severoistoku.

U znak da bi se Kremlj mogao suočiti sa ozbiljnim posledicama zbog gubitka teritorije za koju su Rusi više puta izjavljivali da planiraju da ih zadrže „zauvek“, Kadirov je takođe sugerisao da Vladimir Putin možda nije svestan stvarnog stanja stvari.

„Napravili su greške i mislim da će doneti neophodne zaključke“, rekao je Kadirov u audio poruci objavljenoj na njegovom Telegram kanalu u nedelju.

„Ako danas ili sutra ne dođe do promena u strategiji, biću prinuđen da razgovaram sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i rukovodstvom zemlje da im objasnim pravu situaciju na terenu. To je veoma interesantna situacija. Rekao bih da je zapanjujuće“, rekao je Kadirov.

Od invazije u februaru, Kremlj se fokusirao na utišavanje liberalnih glasova koji su kritični prema ratu, ali kako se stvari na bojnom polju pogoršavaju, Putin se suočava sa glavoboljom šta da radi sa bivšim pristalicama koje žele da Rusija angažuje više snaga u ratu. preokrenuti.

Mnoge jedinice iz Čečenije učestvovale su u ruskim ratnim naporima, i dok je Kadirov naizgled hiperlojalan Moskvi, on je jedna od retkih ruskih političkih ličnosti čije poruke Kremlj ne kontroliše u potpunosti.

Sve oči će biti uprte u to kako Putin reaguje na povlačenje. On je ranije prećutao tvrdnje da je napravio strašnu pogrešnu procenu u februaru kada je mislio da bi ruska vojska mogla da pregazi Ukrajinu za nekoliko dana. U nedavnom nastupu rekao je da Rusija „ništa nije izgubila“ tokom rata, ali da bi najveći gubici poslednjih dana mogli biti teže objasniti ruskom stanovništvu.

U subotu, dok su se širile katastrofalne vesti sa fronta, Putin je bio zauzet otvaranjem ogromnog točka za posmatranje u moskovskom parku u okviru proslave Dana Moskve. Vojni blogeri su ga oštro kritikovali što je nastavio sa proslavom.

Kurir.rs/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track