DESNICA VODI NA PARLAMENTARNIM IZBORIMA U ŠVEDSKOJ:Objavljeni preliminarni rezultati: Konačni u sredu
Foto: Shutterstock

SOCIJALDEMOKRATE SE NE PREDAJU

DESNICA VODI NA PARLAMENTARNIM IZBORIMA U ŠVEDSKOJ:Objavljeni preliminarni rezultati: Konačni u sredu

Planeta -

Posle prebrojanih 94 odsto glasova, očekuje se da će na švedskim parlamentarnim izborima pobediti desničarski blok. Među pojedinačnim partijama najviše podrške dobile su vladajuće socijaldemokrate, dok će druga po veličini stranka biti krajnje desničarske Švedske demokrate.

Lider švedskih demokrata Džimi Akeson tokom govora koji je održao na dan izbora u sedištu stranke, gde su čekali rezultate izbora. Stranka je doživjela svoj najbolji izborni rezultat do sada.

Lider švedskih demokrata Džimi Akeson tokom govora koji je održao na dan izbora u sedištu stranke, gde su čekali rezultate izbora. Stranka je doživela svoj najbolji izborni rezultat do sada.

Uprkos najavama da bi levi blok trebalo da pobedi na parlamentarnim izborima u nedelju, posle 94 odsto prebrojanih glasova dan kasnije, čini se da će pobediti desni blok. Time bi osvojio 176 od 359 poslaničkih mandata, a levi blok 173.

Međutim, konačni rezultati izbora biće poznati u sredu, a odlučujući će glasovi iz inostranstva i prevremeni glasovi.

Očekuje se da će levi tabor, koji pored socijaldemokrata čine Zeleni, Levica i Partija centra, dobiti 48,8 odsto glasova. Desno krilo, koje čine Švedski demokrate, konzervativna Umerena partija, Demohrišćani i Liberali, ima 49,7 odsto.

U Švedskoj to ukazuje na tesnu pobedu levog bloka premijera Andersona Kao stranka sa najboljim rezultatom, socijaldemokrata

Socijaldemokrate, koje su imale glavnu ulogu u švedskoj politici u prošlom veku, osvojile su najviše glasova kao pojedinačna partija – za njih je glasalo 30,5 odsto birača, ili skoro dva procentna poena više nego 2018. godine.

„Izgleda da se sprema promena vlasti“, rekao je u nedelju lider švedskih demokrata Džimi Akeson. Naime, stranka je osvojila svoj najbolji rezultat do sada - 20,7 odsto glasova, čime je njen poslednji izborni rezultat popravio za tri procentna poena.

Na trećem mestu je Umerena partija desnog centra aktuelnog opozicionog lidera Ulfa Kristersona, koji je na čelu desnog bloka, sa 19 odsto.

Premijer poziva na strpljenje dok se čekaju rezultati

Aktuelna švedska premijerka Magdalena Andersson pozvala je birače da budu strpljivi dok čekaju rezultate izbora, „neka demokratija ide svojim tokom“. Njen izazivač Kristersson je u svojoj prvoj reakciji priznao da bi rezultati ipak mogli da se promene, ali je uverio da je "spreman da formira novu i jaku vladu". Njegova umerena stranka i dve manje desničarske stranke, demohrišćani i liberali, prvi put su udružile snage sa ekstremno desnim Švedskim demokratama.

U parlament su prvi put ušli sa 5,7 odsto glasova 2010. godine, a ovoga puta imaju najbolji rezultat do sada, pošto su prestigli i Umerenu, do sada vodeću stranku na desnom polu.

Planirana poreska i socijalna reforma pokazala se kao kontroverzna tema u ovoj izbornoj kampanji. Konzervativci i Švedske demokrate su uoči izbora isticali i teme useljavanja i integracije imigranata, a dosta se govorilo i o visokim cenama energenata.

Kurir.rs/RTV Slo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track