NOVI ZELAND DONEO ODLUKU: Ukida se vakcinacija i nošenje maske osim u 2 slučaja! Nema testiranja turista, ulaz u zemlju slobodan
Foto: Printscreen/ Twitter

panemija koronavirusa

NOVI ZELAND DONEO ODLUKU: Ukida se vakcinacija i nošenje maske osim u 2 slučaja! Nema testiranja turista, ulaz u zemlju slobodan

Planeta -

Posetioci Novog Zelanda više se neće morati vakcinisati protiv koronavirusa, objavila je u ponedjeljak premierka Jasinda Ardern.

Osim Ukidanja vakcinacije, ukida se i obaveza nošenja maske, osim u zdravstvenim ustanovama i ustanovama za negu starijih osoba.

“Vreme je da okrenemo stranicu u našem upravljanju Kovidom-19 i živimo bez vanrednih mera koje smo ranije koristili”, rekla je Ardern.

Ova zemlja je u martu 2020. zatvorila granice za gotovo sve, a ponovo ih je u potpunosti otvorila u julu meseci.

Ardern je rekla da više neće biti obavezno testiranje turista po dolasku u zemlju i petog dana boravka.

„Današnji dan označava prekretnicu u našem upravljanju krizom uzrokovanom kovidom-19. Napokon možemo reći da je period u kome je koronavirus diktirao što se događa u našim životima gotov, ponovno uzimamo kontrolu u svoje ruke“, kazala je Ardern.

Ostale promene, koje na snagu stupaju od 23:59 sati u ponedeljak, uključuju samo obvezu sedmodnevne izolacije za one koji su pozitivni na kovid-19. Kontakti u domaćinstvu više se neće morati izolovati, već će se svakodnevno testirati, rekla je Ardern.

Novi Zeland je za vreme trajanja pandemije vodio kampanju nulte tolerancije na koronavirus pa je u martu 2020. i avgustu 2021. zbog pojave varijanti delta i omikron soja bio uveden karantin širom države

Novi Zeland, zemlja od oko 5 miliona stanovnika, od početka pandemije je prijavila više od 1,7 miliona slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih je gotovo 2.000 rezultiralo smrtnim ishodom.

Kurir.rs/Juatrnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track