AMERIČKA VOJSKA PRIZNALA: Imamo još snimaka NLO ali nećemo da ih objavimo! Ovo je razlog tolike tajnovitosti
Foto: shutterstock/Ivan Cholakov, Shutterstock/vchal

misterija

AMERIČKA VOJSKA PRIZNALA: Imamo još snimaka NLO ali nećemo da ih objavimo! Ovo je razlog tolike tajnovitosti

Planeta -

Pentagon je pre dve godine potvrdio autentičnost čitavog niza fotografija i snimaka neidentifikovanih letećih objekata (NLO) koje je snimila američka mornarica, a koji su procurili u javnost. Američki Kongres je nakon toga u maju 2022. održao prvo javno saslušanje u više od 50 godina na temu NLO. Ubrzo su usledile kritike.

Neki su smatrali da videomaterijali predstavljeni pred Kongresom nisu bili dovoljno uverljivi da bi opravdali postojanje i finansiranje kancelarije koja se njima bavi, a drugi da u javnost nisu pušteni najzanimljiviji snimci. Ispostavilo se, piše Lajv sajens, da su ovi drugi bili u pravu.

The Black Vault

Naime, portparol američke mornarice priznao je prošle nedelje, nakon zahteva koji se pozivao na Zakon o slobodi pristupa informacijama (FOIA), da vojska poseduje dodatne snimke NLO, ali da ne namerava da ih objavi jer bi to moglo da ugrozi nacionalnu bezbednost.

Zahtev je podnela organizacija The Black Vault (Crna kripta), koja je i ranije objavila na hiljade stranica dokumenata povezanih sa NLO, koje je putem FOIA-a dobila od CIA-e i drugih vladinih agencija.

Crna kripta je zahtev američkoj mornarici podnela u apriluu 2020. godine, samo dan nakon što je mornarica skinula oznaku poverljivosti sa tri sada već poznata videosnimka pilota mornarice na kojima se vide NLO, odnosno "neidentificirane pojave u vazduhu" (UAP), kako ih vojska radije naziva. Organizacija je zatražila da mornarica preda sve snimke koje ima, a koje se odnose na UAP.

Što je NLO?

NLO/UAP su objekti ili pojave koji se nakon pregleda stručnjaka i dalje ne mogu objasniti na konvencionalan način. To ne znači da se automatski radi o letelicama vanzemaljaca ili o nekim natprirodnim silama, nego da za sada nema naučnog objašnjenja za ta zbivanja.

Za NLO-e se često nakon nekog vremena pokaže da se radilo o prirodnim fenomenima, meteorološkim balonima i uređajima, stranim letelicama i dronovima ili pak o malo boljoj fotomontaži.

Ugrožena nacionalna bezbednost?

Više od dve godine kasnije dobili su odgovor vlasti u kojem stoji da postoje dodatni snimci UAP-a, ali da se ne mogu pustiti u javnost iz bezbednosnih razloga.

"Objavljivanje ovih informacija naškodiće nacionalnoj bezbednosti jer neprijateljski nastrojenim subjektima može da pruži vredne informacije o operacijama, ranjivostima i/ili sposobnostima ministarstva odbrane/mornarice. Ne možemo objaviti nijedan od tih videozapisa", nveo je Gregori Kejson, zamenik direktora mornaričke kancelarija FOIA.

On je dodao da je mornarica uspela da deklasifikuje tri snimka UAP-a objavljena 2020. samo zato što su ti snimci prethodno procurili u medije i o njima se već "opširno raspravljalo u javnom domenu" pa nisu mogle da "nanesu dodatnu štetu nacionalnoj bezbednosti".

Ono što je zanimljivo je da u svom odgovoru na zahtev, mornarica nije pokušala da sakrije postojanje dodatnih UAP video snimaka. Očigledno je da u arhivama mornarice ima još video snimaka neobjašnjivih susreta NLO-a, ali koliko i šta oni prikazuju, za sada će ostati misterija.

Jasno je, međutim, da američka vojska potencijalnu pretnju UAP-a shvata veoma ozbiljno. U maju 2022. Ministarstvo odbrane je održalo svoju prvu javnu raspravu o NLO-ima od 1960-ih. Na saslušanju se prvenstveno raspravljalo o izveštaju Pentagona iz juna 2021. koji je otkrio da su piloti američke mornarice prijavili 144 viđenja UAP-a od 2004.

Nedavno je Ministarstvo odbrane objavilo da će dobiti federalna sredstva za otvaranje nove kancelarije fokusirane isključivo na upravljanje izveštajima o viđenjima NLO-a od strane SAD. Vojska, Mornarica i Vazduhoplovstvo.

Kurir.rs/LiveScience

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track