RUSKI AMBASADOR U BERLINU: Nemačka je prešla Rubikon slanjem oružja Ukrajini! Potkopano je decenijsko pomirenje dve države
Foto: EPA / Clemens Bilan

tačka bez povratka

RUSKI AMBASADOR U BERLINU: Nemačka je prešla Rubikon slanjem oružja Ukrajini! Potkopano je decenijsko pomirenje dve države

Planeta -

Nemačka je prešla crvenu liniju sa Rusijom slanjem oružja Ukrajini, rekao je u ponedeljak ambasador Moskve u Berlinu. Ova odluka je potkopala decenije pomirenja od kraja Drugog svetskog rata i nacističke invazije na Sovjetski Savez, dodao je diplomata.

„Sama činjenica da se ukrajinski režim snabdeva ubojitim oružjem nemačke proizvodnje, koje se koristi ne samo protiv pripadnika ruske vojske, već i protiv civilnog stanovništva Donbasa, prelazi crvenu liniju“, rekao je ambasador Sergej Nečajev u intervjuu u listu Izvestija.

On je dodao da je Berlin trebalo da zna bolje, „s obzirom na moralnu i istorijsku odgovornost koju Nemačka ima pred našim narodom za nacističke zločine”.

„Prešli su Rubikon“, rekao je Nečajev, koristeći idiom za prelazak tačke bez povratka.

Berlin je odbacio svoju dugogodišnju politiku neslanja oružja u zone oružanog sukoba kako bi se pridružio SAD i drugim NATO saveznicima u pružanju oružja Ukrajini. Nemačka vlada kaže da ima moralnu odgovornost da podrži Kijev kako bi mogao da se brani od Rusije.

Nemačka se takođe pridružila naporima EU da odvoji ekonomije zemalja članica od ruske. Nemačka preduzeća se oslanjaju na jeftini ruski prirodni gas već pet decenija, još pre raspada Sovjetskog Saveza.

Nemačka vlada je „jednostrano delovala da uništi bilateralne odnose [sa Rusijom] koji su bili jedinstveni po obimu i dubini i građeni decenijama“, primetio je ruski ambasador. „U suštini, posleratno pomirenje naših nacija i naroda je erodirano“, rekao je Nečajev.

Prema rečima diplomate, ekonomska ograničenja uvedena Rusiji zbog ukrajinskog sukoba dovela su do naglog povećanja računa za komunalne usluge, rasta potrošačkih cena i smanjenja realnih prihoda u Nemačkoj. Nečajev je rekao da se „rat sankcijama“ protiv Moskve sve više doživljava kao „pucanje sebi u nogu“ u Nemačkoj, koja se već suočila sa protestima zbog krize troškova života. Ambasador je napomenuo da Rusiji nije bilo zadovoljstvo da vidi štetu, čak i ako je Berlin sam kriv za to.

„Smatramo da su tekući procesi unutrašnje pitanje Nemačke, u koje se mi ne uključujemo“, rekao je on. „A mi svakako nemamo običaj da držimo pompezna predavanja, kakva Zapad stalno drži o Rusima.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track