PROFESORKA IZ SAD ŽELELA KRALJICI "NEOPISIVI BOL": Posle osude javnosti, oglasili se i njeni studenti, evo kako je pravdaju! VIDEO
Foto: WoodsnorthPhotography / Alamy / Alamy / Profimedia, Profimedia

brutalno

PROFESORKA IZ SAD ŽELELA KRALJICI "NEOPISIVI BOL": Posle osude javnosti, oglasili se i njeni studenti, evo kako je pravdaju! VIDEO

Planeta -

Studenti Univerziteta Karnegi Melon napisali su pismo u znak podrške profesorki koja se našla na udaru kritike zbog tvita u kojem je kraljici Elizabeti II želeo "nepodnošljivi" bol.

Smrt britanskog monarha izazvala je tugu širom sveta, ali je takođe oživela kritike na račun monarhije i britanskog nasleđa kolonijalizma.

Ranije tokom dana, pošto su objavljene vesti o pogoršanju kraljičinog zdravlja, dr. Uju Anja, profesor lingvistike na Univerzitetu u Pitsburgu, napisao je na Tviteru: „Čula sam da glavni monarh lopovske genocidne imperije konačno umire. Neka njena bol bude neopisiva".

Anjin tvit je postao viralan, a mnogi su tražili da bude otpuštena.

Privukao je više pažnje i kritika nakon što ga je tvitovao izvršni predsednik Amazona Džef Bezos. Tviter je uklonio Anjin tvit, rekavši da je prekršio pravila platforme.

Karnegi Melon je tvitovao izjavu, rekavši da "ne odobrava uvredljive i nepoželjne poruke" koje je objavila Anja. „Slobodno izražavanje je srž misije visokog obrazovanja; međutim, stavovi koje je ona delila apsolutno ne predstavljaju vrednosti institucije, niti standarde diskursa koje želimo da negujemo.

Od tada su studenti sa Karnegi Melona napisali pismo u znak solidarnosti sa Anjom i kritikovali odgovor univerziteta.

„Prepoznajemo njenu izuzetno uticajnu ulogu u kampusu i čvrsto verujemo u njeno pravo na slobodu govora i bezbednosti“, navodi se u pismu, koje su potpisale stotine sadašnjih i bivših studenata.

U njemu se navodi da univerzitetska "javna osuda njenog tvita ne pruža nikakvu institucionalnu zaštitu od nasilja i stavlja je u nesigurnu poziciju, ignorišući dugu istoriju institucionalnog rasizma i kolonijalizma. Odbacujući pozive na 'uljudnost' koji se često koriste protiv marginalizovanih da ućutkaju neslaganje , izražavamo solidarnost sa dr Anjom i odbacujemo ton-policiju onih sa legitimnim pritužbama."

Anja je za En-Bi-Si njuz rekla da je ona „dete kolonizacije” i da je njenu perspektivu kraljice u velikoj meri oblikovala uloga Britanije u stradanju njene porodice tokom građanskog rata u Nigeriji nakon dekolonizacije Nigerije i nezavisnosti od Britanije.

Njena porodica je raseljena tokom rata, a neki od njenih rođaka su ubijeni, rekla je.

U drugom intervjuu za Kat, Anja je rekla da je Bezos "podsticao nasilje" protiv nje, rekavši da ju je izdvojio kada se "bukvalno pola planete radovalo vestima".

Bezos je kontaktiran za komentar.

Anja je takođe rekla da je bila preplavljena mejlovima sa naslovima koji „svi počinju sa N-reči, kučko, genetski inferiorna, i slično“.

Ona je odbila da se izvini zbog komentara, napisavši u nastavku svog viralnog tvita: „Ako neko očekuje od mene da izrazim bilo šta osim prezir prema monarhu koji je nadgledao vladu koja je sponzorisala genocid koji je masakrirao i raselio pola moje porodice i posledice koje oni danas živi još uvek pokušavaju da prevaziđu, možete nastaviti da poželite zvezdu."

U studentskom pismu ističu da Anja ne predstavlja veo Karnegi Melon, citirajući izveštaj iz 2021. u kojem se kaže da univerzitet ima samo devet crnih redovnih profesora od 447.

Univerzitet "ne može da deli iste vrednosti kao crnkinja iz Afrike i Kariba koja je takođe intersekcionalna feministkinja, zar ne?" stoji u pismu.

„S obzirom na izjavu CMU-a, treba se zapitati, da li je ućutkivanje ljudi afričkog i karipskog porekla u skladu sa vrednostima CMU-a?“

Takođe je navedeno da je Karnegi Melon branio Ričarda Grenela, Trampovog bivšeg vršioca dužnosti šefa obaveštajne službe koji je imenovan za višeg saradnika u Institutu za politiku i strategiju CMU, kada su studenti izrazili zabrinutost zbog njegovih postova na društvenim mrežama.

Predsednik CMU Farnam Jahanian napisao je odgovor studentima u novembru 2020, rekavši da je „dugoročna šteta po reputaciju CMU potencijalno daleko veća ako se percipiramo kao institucija visokog obrazovanja koja je netolerantna prema drugim stanovištima“.

U studentskom pismu je pisalo: „Ako univerzitet nije osećao potrebu da se distancira od lažnih i rasističkih tvitova gospodina Grenela koji su bili dovedeni u pitanje, koji kriterijum ne ispunjava tvit dr Anje koji zahteva takav odgovor?“

Dodaje se da su Anjini komentari „bledi u poređenju sa sistemskim nasiljem koje su britanska monarhija i njeni saradnici naneli širom sveta. Štaviše, osuditi komentare dr Anje bez priznavanja dekolonijalne perspektive znači odobravati prevlast belaca i uznemiravanje belih supremacista koje ona ima već stiglo."

Zaključeno je pozivanjem studenata da potpišu peticiju „kako bi izrazili solidarnost sa profesorkom Anjom i zahtevali da CMU sačuva i zaštiti poziciju profesorke Anje na univerzitetu“.

Kurir.rs/Newsweek

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track