BIL GEJTS UPOZORAVA NA VISOKU CENU RATA U UKRAJINI: Suočavamo se sa najtežim nizom izazova, evropski fondovi pomoći presušuju!
Foto: Shutterstock

rat i posledice

BIL GEJTS UPOZORAVA NA VISOKU CENU RATA U UKRAJINI: Suočavamo se sa najtežim nizom izazova, evropski fondovi pomoći presušuju!

Planeta -

Rat u Ukrajini opterećuje posvećenost Evrope međunarodnoj pomoći i klimatskim akcijama, smatra Bil Gejts i upozorava da je svet na putu da propusti skoro sve ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih nacija za koje su se lideri obavezali da će ih dostići do 2030. godine.

"Ovo je najteži niz izazova sa kojima se globalni razvoj suočio“, rekao je filantrom i osnivač Majkrosofta Fajnenšl tajmsu.

Zajedno, zemlje EU doprinose skoro polovini kompletne razvojne pomoći.

Gejts kaže da je pandemija koronavirusa otežala politiku međunarodne pomoći ali je rat u Ukrajini, kaže "još gori" zbog prevelike potrošnje Evrope u raznim oblastima - od bezbednosti hrane do rodne ravnopravnosti.

"Rat u Ukrajini opterećuje njihove budžete troškovima odbrane, izbeglicama, subvencijama za struju i troškovima dostave“, rekao je Gejts.

On je dodao da je cilj njegovih filantropskih organizacija ali i Globalnog fonda za borbu protiv side, malarije i tuberkuloze i Globalne inicijative za iskorenjivanje poliomijelitisa, "da naglasimo da ovi budžeti ne bi trebalo da budu smanjeni ako je ikako moguće."

Gotovo 200 zemalja je 2015. potpisalo je ciljeve UN za rešavanje izazova od gladi do klimatskih promena. U svom godišnjem izveštaju o napretku, objavljenom u utorak, Gejts i njegova bivša supruga Melinda Frenč Gejts napisali su: "Za sedam godina, svet je na putu da postigne skoro nijedan od ciljeva".

Konkretno, sukob u Ukrajini je "dramatično pogoršao“ izazove u vezi sa sigurnošću hrane, rekao je izvršni direktor Gejts fondacije Mark Suzman. Globalna rodna ravnopravnost se sada ne očekuje do 2108. godine, tri generacije kasnije nego što je bilo predviđeno, primetila je Frenč Gejts.

Ono što je Gejts nazvao "prilično alarmantnom“ statistikom dolazi nakon što je uložio još 20 milijardi dolara svog novca kako bi pokušao da ubrza napredak u borbi protiv bolesti, nejednakosti i siromaštva koje se može sprečiti.

"Neuspeh nije neizbežan“, rekao je Gejts za FT. "Ostajem optimista."

Kurir.rs/FT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track