EU ODUSTAJE OD MERE ZBOG KOJE PUTIN PRETI? Sazvan hitan sastanak ministara u Briselu
Foto: EPA / t.me/Denys_Smyhal

rat i posledice

EU ODUSTAJE OD MERE ZBOG KOJE PUTIN PRETI? Sazvan hitan sastanak ministara u Briselu

Planeta -

Ministri energetike država članica Evropske unije sastaće se 30. septembra na vanrednom sastanku i pokušati da se dogovore o merama za zaustavljanje rasta cena energije, objavilo je češko predsedništvo.

"Ono što smo započeli prošle nedelje završićemo 30. septembra. Upravo sam sazvao još jedan vanredni sastanak ministara energetike kako bismo razgovarali o predlozima Komisije za snižavanje cena energije", objavio je na Tviteru češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sutra će, u govoru o stanju Unije u Evropskom parlamentu, objaviti predloge mere za zaustavljanje i obaranje cena energije.

Prema nacrtu tih mera u koji je Hina imala uvid, Komisija će predložiti paket od tri mere umjesto pet, koliko je ranije spominjala. Prva mera je ograničenje prihoda energetskih firmi koje ne koriste gas za proizvodnju struje. Višak prihoda tih kompanija usmerio bi se prema potrošačima i privredi.

Druga mera je obavezna štednja električne energije za vreme najvećeg opterećenja kada je struja najskuplja. Smanjenjem potrošnje smanjila bi se i potrošnja gasa jer gasne elektrane uskaču u razdobljima dana kada se najviše troši kako bi se zadovoljila povećana potražnja.

Kao treću meru Komisija će predložiti i da firme koje radi sa fosilnim gorivima, koje takođe profitiraju od rasta cena, plaćaju solidarni porez, a prikupljena sredstva takođe bi se usmerila prema potrošačima i privredi.

U nacrtu se ne spominje ograničenje cena gasa koji se uvozi bilo iz Rusije, bilo iz drugih zemalja, kao ni program za podršku likvidnosti energetskih firmi kako bi se lakše suočile sa nestabilnošću tržišta.

Na poslednjem vanrednom sastanku ministara energetike, koji je održan 9. septembra, nije bilo saglasnosti oko ograničenja cene gasa koji se uvozi iz Rusije, a nešto veću podršku imao je predlog da se ograničenje cene uvede na sav gas koji se uvozi, bez obzira na to odakle dolazi.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track