PRINCA NI ULOGA OŽALOŠĆENOG SINA NE MOŽE DA OPERE: Endru je imao dobre šanse da popravi imidž, ali samo do incidenta u Škotskoj!
Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

drama

PRINCA NI ULOGA OŽALOŠĆENOG SINA NE MOŽE DA OPERE: Endru je imao dobre šanse da popravi imidž, ali samo do incidenta u Škotskoj!

Planeta -

Izuzetan prizor princa Endrua kako hoda Kraljevskom miljom u Edinburgu iza kraljičinog kovčega u ponedeljak, kao da nedavno nije platio milione dolara da reši slučaj seksualnog napada, bilo je teško podneti.

Zaista, jedan mladić, koji je do sada identifikovan samo kao Rori, bio je dovoljno razljućen prizorom ove besramne normalizacije Endrjuovog ponašanja da vikne: „Endrju, ti si bolestan starac". Odmah je sklonjen i uhapšen.

U utorak je objavljeno da je optužen za kršenje mira. Portparol škotske policije rekao je: „22-godišnji muškarac je uhapšen i optužen u vezi sa kršenjem mira na Kraljevskoj milji u ponedeljak oko 14:50. Pušten je uz obavezu da će se kasnije pojaviti pred šerifskim sudom u Edinburgu, a izveštaj će biti poslat fiskalnom tužilaštvu.

Jedan kraljevski izvor rekao je za Dejli Bist da Endruovo prisustvo na događajima ove nedelje ne treba tumačiti kao da kralj Čarls podržava njegov povratak u javni život i da će on u velikoj meri „nestati“ iz vidokruga nakon što se pogrebni obredi za kraljicu završe.

Sve dok te reči nisu odjeknule inače tihim i zadivljenim ulicama Edinburga, a zatim odjeknule milione puta na društvenim mrežama i onlajn vestima, bilo je moguće poverovati da će se Endru nekako, nekako, izvući sa slikom ožalošćenogsuna punog tuge i poštovanja prema svojoj majci i dobiti drugu šansu u javnom životu za sebe.

princ Endru
foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Predznaci za Endruovu rehabilitaciju su do tog trenutka izgledali dobro.

Njegov brat kralj Čarls, čiji prezir prema Endrjuu i njegovom načinu života seže decenijama unazad, bio je iznenađujuće popustljiv; prvo, dozvolio je Endruu da otputuje u Škotsku službenim avionom RAF-a sa svojim naslednikom, princom Vilijamom, princom Edvardom i njegovom suprugom Sofi.

Nije bilo sumnje da je Endru, koji nikada nije protraćio dobru krizu, izgleda da pokušava da iskoristi smrt svoje majke kako bi očistio svoj imidž, bilo da je to nežno utešilo njegovu ćerku pod odsjajem kamera u Balmoralu ili usvajanje kraljičinog korgija.

Britanska sentimentalnost prema psima je dobro dokumentovana, a kraljičini korgi su verovatno najpoznatiji kućni ljubimci u zemlji.

princ Endru
foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

U dobrom PR nastupu princov tim je sve obavestio: „Korgi će se vratiti da žive u Rojal Lodž sa vojvodom i vojvotkinjom (Endruom i Sarom). Vojvotkinja je bila ta koja je pronašla štence koje je Njenom Veličanstvu poklonio vojvoda. Vojvotkinja se povezala sa HM preko šetnje pasa i jahanja konja, a čak i nakon razvoda nastavila je svoje veliko prijateljstvo sa HM, šetajući pse i ćaskajući.

Uzimajući pse, Endru se možda nada da će uspeti da ubedi jedan ili dva procenta stanovništva da zaborave optužbe za seksualno zlostavljanje i silovanje za koje je platio milione dolara da bi se rešio ranije ove godine, bez priznanja odgovornosti.

Na opšte iznenađenje, u ponedeljak je objavljeno da će princ Endrju igrati centralnu ulogu u svim važnijim događajima sledeće nedelje: prisustvovaće najmanje pet ključnih ceremonijalnih događaja, uključujući današnju procesiju i službu zahvalnosti, procesiju. u Vestminster Hol u sredu nakon čega će uslediti služba molitve i razmišljanja; „Bdenje prinčeva“ u Vestminster holu, državna sahrana u Londonu i naknadna služba u kapeli Svetog Đorđa u Vindzoru.

Međutim, najviše začuđujuće od svega bio je brifing koji je novinarima održan u ponedeljak na kome je otkriveno da će Endruu biti dozvoljeno da nosi svoju željenu vojnu uniformu za „Bdenje prinčeva, što nij dozvoljeno Hariju.

Neki čitaoci se možda sećaju da su vojne uniforme bile veliki problem na sahrani princa Filipa, kada je svim ožalošćenima naređeno da nose obična odela, da bi poštedeli Harija jedinog starijeg muškog člana kraljevske porodice koji nije bio u oružanim snagama.

Endru, neverovatno, još uvek ima pomorsku titulu viceadmirala, i iako mu neće biti dozvoljeno da nosi svoju uniformu na svim događajima (u palati su rekli da su vojne uniforme samo za članove kraljevske porodice, bez davanja obrazloženja), zvanični izvor iz palate rekao je da će mu biti dozvoljeno da se obuče u svoju vojnu odeću „kao poseban znak poštovanja prema Njenom Veličanstvu Kraljici na završnom bdenju u Vestminster holu“.

Princu Hariju bi možda bilo oprošteno ako bi zaključio da je njegova porodica pomalo nedosledna.

U četvrtak je morao da uzme sopstveni avion, rečeno mu je da ne dovodi ženu u Škotsku i večerao je odvojeno od oca i brata. Do subote je njegov otac davao TV obraćanje govoreći: „Takođe želim da izrazim svoju ljubav prema Hariju i Megan dok nastavljaju da grade svoje živote u inostranstvu".

Hari je u nedelju prilično plemenito pristao na zajednički nastup sa Vilijamom samo da bi Vilijamov tim nemilosrdno govorio medijima da je kao i sva Vilijamova ideja.

A u ponedeljak mu je u suštini rečeno da Endru dobija poseban znak poštovanja, ali on ne.

Hari, može se zaključiti sudeći po tvitu koji je poslao njegov nezvanični portparol Omid Scobie, loše je shvatio vest o velikodušnom tretmanu ujka Endrua u poređenju sa njegovim.

Dakle, od 14:50, kada je svečana povorka napustila zvaničnu kraljevsku rezidenciju u Edinburgu, palatu Holiroodhouse, krenula ka katedrali Svetog Džajlsa, i on je zauzeo svoje mesto pored svoje braće i sestara, princ Endrju je mogao biti prilično oduševljen. kako su se stvari odvijale. Ali, sa tih šest reči, „Rori“ je bombardovao i potopio otrcanu letelicu Endrjuovih nada.

Postoje neki koji bi rekli da paradiranje Endrjuom ulicama Škotske možda nije bio najpametniji uvodni potez u vladanju Škotima od strane kralja Čarlsa. Zemlja ima snažan nacionalistički pokret, i dok milioni građana poštuju kraljicu, samo 45% podržava monarhiju u poređenju sa 62% u celoj Velikoj Britaniji (uključujući Škotsku).

„Način na koji je dete reagovalo trebalo bi da podseti članove kraljevske porodice da bi javnost bila veoma srećna da nikada više ne vidi princa Endrua“, rekao je jedan bivši član kraljevskog domaćinstva za The Daili Beast. „On je neprijatan, arogantan čovek bez podrške u instituciji. Uključivanje njega u događaje ove nedelje je greška. Ovo nije porodična sahrana. To je državna stvar. Možda mu je majka - ali je svačija kraljica."

Kurir.rs/Daily Beast

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track