BANKE U BEJRUTU NA UDARU: Očajni Libanci upadaju u banke, drže zaposlene kao taoce i traže svoju ušteđevinu VIDEO
Foto: EPA-EFE/WAEL HAMZEH

ekonomska kriza

BANKE U BEJRUTU NA UDARU: Očajni Libanci upadaju u banke, drže zaposlene kao taoce i traže svoju ušteđevinu VIDEO

Planeta -

Jedna žena, držala je kao taoce zaposlene u banci u Bejrutu, zahtevajući da joj omoguće da podigne zamrznutu ušteđevinu kako bi platila medicinske račune svoje sestre.

Žena je napustila banku nakon što joj je navodno dato 13.000 dolara. Nije jasno da li je uhapšena.

Kasnije je jedan čovek ušao u banku u Aleju u sličnom pokušaju da dobije svoju ušteđevinu.

Ovo su poslednji u nizu sličnih incidenata dok Libancima ključa bes zbog ograničenja uvedenih zbog ekonomske krize.

Podizanje većih količina novca ograničeno je za većinu ljudi od 2019. godine, kada je vrednost libanske funte opala, a inflacija porasla.

Zemlja se sada nalazi usred jedne od najtežih i najdužih depresija koje je svet video, sa više od 80% stanovništva koje živi u siromaštvu i bori se da priušti sebi hranu i lekove.

Današnji incident u filijali Blom banke u Bejrutu trajao je oko sat vremena. Dok je držala zaposlene kao taoce, žena je uživo emitovala video u kojem traži pristup ušteđevini svoje porodice.

Nakon što joj druga žena kaže da imaju novac a muškarac pored pokazuje torbu sa dolarima, čuje se žena kako kaže: "Ja sam Seli Hafez. Došla sam danas... da uzmem depozite moje sestre, koja umire u bolnici. Nisam došao da ubijem nekoga ili da zapalim vatru... Došla sam da tražim svoja prava".

Žena i njeni saučesnici su navodno pobegli kroz prozor u zadnjem delu banke pre nego što su snage bezbednosti stigle.

Kasnije je žena koja je rekla da je majka Sali Hafez rekla za lokalnu televiziju da je njena ćerka morala to da uradi kako bi platila lečenje raka svoje mlađe sestre. "Da to nismo uradili, moja ćerka bi mogla da umre“, rekla je ona.

Bezbednosni izvor rekao je novinskoj agenciji Rojters da je naoružanom čoveku koji je ušao u filijalu Bankmeda u Aleju dato 30.000 dolara njegove ušteđevine pre nego što se predao policiji.

Aktivisti kažu da su Libanci pred tačkom pucanja.

"Tražili smo od države poslednje tri godine, tražili smo i protestovali na mirne načine, a niko nije pokazao interesovanje za našu stvar", rekao je Rojtersu Ibrahim Abdalah iz grupe koja zastupa Libance kojima je ušteđevina zamrznuta.

Prošlog meseca, sudija je naredio oslobađanje čoveka koji je sedam sati držao kao taoce osoblje jedne banke u Bejrutu tražeći 35.000 dolara svoje ušteđevine, za koje je rekao da su bile potrebne za plaćanje bolničkih računa njegovog oca.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track