NIVO REKE INGULEC RASTE POSLE RAZARANJA BRANE: Vlasti naredile evakuaciju! U gradu ugroženi stanovnici u 20 ulica
Foto: Printscreen/Twitter

osam raketa u hidrocentralu

NIVO REKE INGULEC RASTE POSLE RAZARANJA BRANE: Vlasti naredile evakuaciju! U gradu ugroženi stanovnici u 20 ulica

Planeta -

Ruske rakete pogodile su branu u ukrajinskom gradu Krivom Rogu, inače rodnom mestu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, iz koje je počela da curi voda. Vlasti su naredile evakuaciju. Zelenski je upozorio da „brana nema vojnu vrednost“.

Oleksandr Vilkul, šef gradske vlade u Krivom Rogu, najvećem gradu u centralnom delu zemlje sa 650.000 stanovnika, rekao je da je više od 20 ulica u opasnosti od poplava jer nivo reke Ingulec opasno raste zbog oštećenja na Karačunova brana.

Nakon napada nivo reke je porastao za 2,5 metra. Ugroženo je i vodosnabdevanje.

"Reka je probila branu i počela da se izliva. Mnoge administrativne zgrade nalaze se tik uz obalu reke", napisala je poslanica Ina Sovcun na Tviteru.

Kijev tvrdi da su Rusi napali branu u znak odmazde za uspešnu kontraofanzivu.

„Vi ste slabići koji napadaju civile, ljupke koji su pobegli sa bojnog polja, a sada želite da nanesete što je moguće više štete drugde“, rekao je Zelenski u noćnom govoru, prenosi Bi-Bi-Si.

Rusija nije odgovorila na optužbe za bombardovanje brane. Ruska vojska je pre nekoliko dana potvrdila da je pogodila nekoliko energetskih objekata u Ukrajini, čime je poremećeno snabdevanje strujom nekoliko miliona ljudi.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track