KRVAVO PREVASPITAVANJE: Iranka (22) preminula nakon što ju je policija za moral pretukla jer nije nosila hidžab FOTO, VIDEO
Foto: Printscreen/YouTube

zatucano zlo

KRVAVO PREVASPITAVANJE: Iranka (22) preminula nakon što ju je policija za moral pretukla jer nije nosila hidžab FOTO, VIDEO

Planeta -

Jedna 22-godišnja žena umrla je u iranskoj bolnici nekoliko dana nakon što ju je pritvorila režimska policija za moral zbog navodnog nepoštovanja propisa o nošenju hidžaba.

Mahsa Amini je putovala sa svojom porodicom iz zapadne iranske provincije Kurdistan u glavni grad Teheran da poseti rodbinu kada je uhapšena jer je, navodno, prekršila stroga pravila zemlje o ženskom odevanju.

Očevici tvrde da je Amini pretučena u policijskom kombiju, što policija negira.

Vest dolazi nekoliko sedmica nakon što je irnaski predsednik Irana Ebrahim Raisi počeo da radi na suzbijanju ženskih prava i pozvao na strožiju primenu obaveznog kodeksa oblačenja u zemlji, koji od islamske revolucije 1979. zahteva od svih žena da nose hidžab.

Porodica Mahse Amini je obaveštena da je odvedena u bolnicu nekoliko sati nakon hapšenja. Prebačena je na odeljenje intenzivne nege u bolnici Kasra.

Hrana, iranska organizacija za ljudska prava navela je da je porodici nesrećne žene tokom hapšenja rečeno da će Amini biti puštena nakon "prevaspitavanja".

Policija je kasnije saopštila da je Amini doživela srčani udar. Međutim, njena porodica to demantuje i tvrdi da je Amini bila zdrava i da nije imala nikakvih zdravstvenih problema.

Amini je po dolasku u bolnicu bila u komi, rekla je njena porodica i dodala da im je bolničko osoblje reklo da je umrla.

Fotografije Amini kako leži u bolničkom krevetu u komi sa zavojima oko glave i cevima za disanje kružile su društvenim mrežama.

Njena hospitalizacija i smrt izazvali su bes brojnih poznatih ličnosti i pojedinih političara nateravši Ministarstvo unutrašnjih poslova i tužilaštvo Teherana da pokrenu istragu o ovom slučaju.

Raisi je 15. avgusta potpisao dekret kojim se ograničava oblačenje žena i predviđaju oštrije kazne za kršenje strogog kodeksa, kako u javnosti tako i na internetu.

Žene su hapšene širom zemlje nakon nacionalnog "dana hidžaba i čednosti“ koji je proglašen 12. jula. Jedna od žena bila je Sepideh Rašno, spisateljica i umetnica koja je navodno pretučena i mučena u pritvoru pre nego što je bila primorana da se javno izvini na televiziji.

Kurir.rs/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track