GRAD DUHOVA: Kako je napušteno belgijsko selo, u kome je nekad živelo 800 stanovnika, iznenada oživelo!
Foto: Reuters

prazne kuće

GRAD DUHOVA: Kako je napušteno belgijsko selo, u kome je nekad živelo 800 stanovnika, iznenada oživelo!

Planeta -

Doel slavi novi život jer se, posle decenija čekanja na rušenje, nada vratila u napuštene, grafitima išarane ulice i prazne kuće

Doel, belgijsko selo na obali reke Šelde, u blizini nuklearne elektrane, ima samo 18 stanovnika. U kućama, koje su sad zamandaljene i išarane grafitima, nekada je živelo više od 800 ljudi.

Broj stanovnika počeo je da opada još šezdesetih godina, kada je odlučeno da se selo poruši. Lokalci nisu imali razloga da ostaju imajući u vidu da je plan bio da se selo sruši kako bi se raširila obližnja luka Antverpen.

Grad Duhova
foto: Reuters

Decenije borbe

S vremenom opustelo, ovo selo je postalo poznato u Belgiji kao grad duhova. Decenijama su trajale pravne bitke da se zaustavi rušenje. Dok je populacija opadala, mnogi su bili u očaju, ali je s vremenom selo postalo popularno među drugačijim ljudima - uličnim umetnicima i urbanim istraživačima. Od tada je Doel postao poznati grad duhova - iako mnogi taj status osporavaju jer ipak ima 18 stanovnika.

Grad Duhova
foto: Reuters

Međutim, pojavila se nada jer su se pojavili drugačiji planovi - da se naselje koristi za kulturne projekte.

Nova era

- Počela je nova era i oseća se novi vajb, mnogo se pozitivnije gleda na budućnost sela - rekla je Lisa Štojhen, koja živi u selu već pet godina i učestvuje u aktivnostima na godišnjem festivalu.

Grad Duhova
foto: Reuters

U prvoj polovini 2022. postignut je istorijski sporazum između aktivističkih grupa, flamanskih vlasti i luke Antverpen da se naselje ne ruši, već da se u njemu promoviše umetnički rad, kao i da se otvore radionice starih zanata.

U selu se radi i na restauraciji starog tegljača „Ortelijus“. U Doelu se nadaju da će uskoro organizovati i ture brodom.

Grad Duhova
foto: Reuters

Tokom avgusta organizovan je i festival na kome je bilo oko 20.000 ljudi. Ranije je to bio protestni skup, a sada je žurka kojom se slavi budućnost sela.

Rojters (Dojče prese)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track