RUSKO MINISTARSTVO ODBRANE: Težak slom ukrajinskog bataljona Ajdar kod Zajceva
Foto: - / Sputnik / Profimedia

rat u ukrajini

RUSKO MINISTARSTVO ODBRANE: Težak slom ukrajinskog bataljona Ajdar kod Zajceva

Planeta -

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da ukrajinske snage trpe značajne gubitke u Donjeckoj Narodnoj Republici, Hersonskoj, Mikolajevskoj, Zaporoškoj i Harkovskoj oblasti.

"Tokom borbi u rejonu naselja Zajcevo, Donjecke Narodne Republike, 24. bataljon nacionalne formacije Ajdar 53. mehanizovane brigade izgubio je više od polovine ljudstva. Komanda Oružanih snaga Ukrajine se povukla do Časovog Jara“, saopštila je ruska vojska.

Navode i da je na teritoriji DNR, ruska vojska napala i položaje 10. brdske jurišne, 54. i 93. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine. Gubici ovih jedinica iznosili su više od 110 ljudi i 20 komada vojne tehnike.

U Harkovskoj oblasti visokoprecizne rakete pogodile su položaje 14. i 63. mehanizovane brigade, a u Hersonskoj oblasti – 3. odvojenog bataljona teritorijalne odbrane. Generalno, tamo je ubijeno oko 150 Ukrajinaca, prenose Ria novosti saopštenje ministarstva.

U regionu Zaporožja na udaru je došla 65. mehanizovana brigada, koja je izgubila do stotinu vojnika.

Još jedan udarac Vazdušno-kosmičkih snaga nanet je jedinicama 28. mehanizovane i 79. vazdušno-jurišne brigade u rejonu Nikolajeva. Tu je tokom dana uništeno više od 180 pripadnika vojske, dva tenka, sedam borbenih oklopnih vozila, tri topa i deset vozila, tvrde Rusi.

Ministarstvo odbrane govorilo je i o bitkama na pravcu Nikolajev-Krivi Rog.

"Neprijatelj je uz pomoć tri četne taktičke grupe 60. pešadijske i 57. motorizovane pešadijske brigade, uz podršku šest tenkova, izveo neuspešne pokušaje ofanzive u oblastima Miroljubovke, Male Seideminuhe i Belogorke u Hersonskoj oblasti. Sve napade su uspešno odbile jedinice Oružanih snaga Rusije“, navodi se u saopštenju.

Rusi tvrde i da su uništile plaćeničku bazu Amerikanaca, tri komandna mesta ukrajinske vojske, dva skladišta municije, lokator za navođenje S-300, stanicu PVO i haubicu M777. Jedinice PVO oborile su osam dronova i osam višecevnih raketnih bacača HIMARS.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Ria novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track