PRINC BIN SALMAN NE DOLAZI NA SAHRANU KRALJICE ELIZABETE?! Verenica ubijenog novinara Kašogija pozvala na njegovo hapšenje!
Foto: EPA/OLIVIER DOULIERY / POOL

saudijski prestolonaslednik

PRINC BIN SALMAN NE DOLAZI NA SAHRANU KRALJICE ELIZABETE?! Verenica ubijenog novinara Kašogija pozvala na njegovo hapšenje!

Planeta -

Ujedinjeno Kraljevstvo na sahrani kraljice Elizabete II u ponedeljak. pozvao mnoge državnike, uključujući saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, što je izazvalo negodovanje zagovornika ljudskih prava. Ali izgleda da neće biti na sahrani.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, izvori bliski saudijskoj ambasadi u Velikoj Britaniji prvobitno su potvrdili da će Mohamed bin Salman doći u London za vikend, ali je nejasno da li će princ zaista prisustvovati sahrani.

Prema neimenovanom izvoru iz britanskog ministarstva spoljnih poslova, na koji se poziva Rojters, saudijski prestolonaslednik neće prisustvovati sahrani kraljice Elizabete u ponedeljak. Očekuje se da će u njegovo ime sahrani prisustvovati princ Turki.

Inkriminišuća istraga CIA

Kao što je poznato, američka obaveštajna agencija CIA je u svom izveštaju našla da je bin Salman odobrio ubistvo i rasparčavanje saudijskog novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Carigradu 2018. godine.

Bin Salman i saudijska vlada su to demantovali, ali zapadni lideri su već neko vreme kritični prema Rijadu.

Hatidže Gengiz, verenica ubijenog Kašogija, nazvala je poziv bin Salmana na sahranu mrljom u sećanju na kraljicu Elizabetu II. i pozvala na hapšenje saudijskog prestolonaslednika kada sleti u London, iako ona sumnja da će se to dogoditi.

Kritika da Rijad samo želi da očisti svoje ime

Kritike dolaze i sa drugih mesta. Kampanja protiv trgovine oružjem (CAAT) optužila je Saudijsku Arabiju i druge zalivske monarhije da koriste kraljičinu sahranu da "očisti" svoja kršenja ljudskih prava.

Saudijska Arabija je takođe uključena u rat u Jemenu, gde predvodi međunarodnu koaliciju koja izvodi napade na pobunjenike Huti. U zemlji je teška humanitarna katastrofa zbog rata i saudijske intervencije, a Saudijska Arabija i njena koalicija stalno dobijaju vojnu, političku i logističku podršku Zapada u svojim napadima. Prema CAAT-u, samo Velika Britanija je prodala oružje u vrednosti od više od 23 milijarde dolara koaliciji koju predvodi Rijad tokom proteklih osam godina rata u Jemenu.

Otkako je bin Salman postao de fakto lider 2017. godine, Saudijska Arabija je takođe pojačala udarce na kritičare vlade, čak i samo zbog objavljivanja na društvenim mrežama.

Ali Rijad pokušava da poboljša svoj imidž na Zapadu tako što je domaćin međunarodnim sportskim i muzičkim događajima. Žene su konačno dobile pravo da voze.

U regionu, Saudijska Arabija, koja je snažan izvoznik nafte, čvrst je saveznik Zapada u odnosu sa Iranom, uprkos svojoj nedemokratskoj prirodi, ugnjetavanju žena i manjina.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track