KOLIKO ĆE OBIČNOG BRITANCA KOŠTATI SAHRANA KRALJICE ELIZABETE? Zemlja je već u ekonomskom kolapsu a milioni strahuju od zime
Foto: AP/Lewis Joly

događaj veka

KOLIKO ĆE OBIČNOG BRITANCA KOŠTATI SAHRANA KRALJICE ELIZABETE? Zemlja je već u ekonomskom kolapsu a milioni strahuju od zime

Planeta -

Dok se Velika Britanija oprašta od svoje kraljice Elizabete II, postavlja se pitanje koliko će njena "sahrana veka" koštati obične ljude u trenutku kada je zemlja suočena sa ekonomskim kolapsom a funta na 37-godišnjem minimumu.

Više od 14,5 miliona ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu živi u siromaštvu i sve više porodica se oslanja na banke hrane i strahuje od predstojeće zime bez ruskog gasa kada će milioni morati da biraju da li će jesti ili će se grejati.

Današnja sahrana kraljice Elizabete, opisana kao "događaj koji se dešava jednom u životu", proglašena je za praznik, pa mnoge radnje i firme neće raditi. I sada se mnogi pitaju po koju cenu?

Kako prenose britanski mediji, kraljičina državna sahrana, prva u Britaniji od sahrane Vinstona Čerčila, mogla bi da košta milione funti. Procenjuje se da će samo sahrana koštati više od 9 miliona funti, a tu su i troškovi organizovanja sahrane, kraljičin kovčeg, dolazak i odlazak VIP zvanica...

Iako je Vlada i kraljevska porodica pokriti troškove sahrane i kasnije obnarodovati iste, svima je jasno da će bar deo tih milionskih troškova platiti običan Britanac. I nisu svi srećni zbog toga, naročito kada se uzme u obzir procenjeno bogatstvo "Firme" (kraljevske porodice) od 24 milijarde funti.

Državna sahrana priliči kraljici, naravno, ali astronomski troškovi su nepotrebni. Kraljevska porodica je takođe dovoljno bogata da sama plati i više ne bi trebalo da je finansira javnost, napisala je jedna osoba na društvenim mrežama, dok je neko drugi dodao: Ni jedan peni novca poreskih obveznika ne bi trebalo da se potroši na kraljičinu sahranu. Apsolutno nema šanse da očekujete da verujem da kraljevska porodica ne može sebi da priušti da to plati kao mi ostali.

U tome leži problem. Dok stvarna cena sahrane za javnost tek treba da bude potvrđena (neki procenjuju da će u stvari iznositi samo 5 penija po domaćinstvu), da li je događaj ove veličine i neizbežno prikazivanje bogatstva prikladan kada se mnogi suočavaju sa siromaštvom? Naročito kada se uzmu u obzir troškoveipromene markica, novca, poštanskih sandučića i bezbroj drugih predmeta koji nose neki oblik kraljevskog grba. I trošak za preduzeća i njihove zaposlene koji su bili primorani – ili su osetili pritisak da – zatvore tokom državnog praznika.

I dok cena sahrane otvara mnoga pitanja u pogledu sposobnosti britanske privrede da preživi tako velike troškove, u vreme kada pati od najgore inflacije u poslednjih 40 godina (premašivši 10% u avgustu), mnogi konstatuju da je period žalosti od 12 dana imao još razorniji uticaj na Ujedinjeno Kraljevstvo i građane.

Kako izveštava AJ+, kraljičina smrt koštaće britansku ekonomiju 6 milijardi funti, što ne pokriva samo troškove sahrane, već i krunisanje kralja Čarlsa III, kao i troškove svih promena koje se očekuju u zemlji tokom nove ere monarhije, uključujući putne isprave, novčiće i drugo.

Došlo se i do računice da je to oko 90 funti po osobi, ako se uzme u obzir 65 miliona stanovnika.

Trenutne procene, o kojima piše Foks, govore da će današnje "zatvaranje" ekonomije Britaniju koštati oko 2,6 milijardi dolara. Doduše, očekuje se porast u turizmu, ali to možda neće biti dovoljno profitabilno - da nadoknadi gubitke.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track