ERDOGAN POSLE SUSRETA SA PUTINOM PORUČIO: Rusija želi da završi rat u Ukrajini što je pre moguće
Foto: EPA-EFE/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT

mirotvorac

ERDOGAN POSLE SUSRETA SA PUTINOM PORUČIO: Rusija želi da završi rat u Ukrajini što je pre moguće

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin želi da vidi brzi završetak sukoba u Ukrajini, rekao je PBS-u turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Erdogan je rekao da je održao "opsežne sastanke sa Putinom u Uzbekistanu" tokom prošlonedeljnog samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS).

"Shvatio sam da oni zapravo pokušavaju da ovo završe što je pre moguće. Ova situacija je veliki problem“, rekao je turski lider, govoreći o sukobu u Ukrajini.

Erdogan, koji boravi u Njujorku na Generalnoj skupštini UN, rekao je da želi da Putin i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski razgovaraju direktno, kako bi pronašli rešenje za konflikt, koji traje od kraja februara.

"Imamo upornu želju da okupimo ove lidere. Hajde da ih spojimo. Želim da čujem sve od njih. Još nismo uspeli, ali nisam bez nade“, naveo je on.

Turski predsednik tvrdi da je i Putinu i Zelenskom rekao da je neophodan prekid borbi jer "na kraju niko neće pobediti".

Kremlj je saopštio da ruski i ukrajinski lideri treba da se sastanu samo kako bi potpisali konkretne sporazume koje su za njih pripremili njihovi pregovarači.

Nema izgleda za diplomatiju?

U ovom trenutku nema izgleda za političko- diplomatsko rešenje situacije u Ukrajini, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

U ovom trenutku takvi izgledi se ne vide, rekao je Peskov za Interfaks govoreći o mogućnostima rešavanja situacije u Ukrajini političko-diplomatskim putem.

Turska je održavala kontakte i sa Moskvom i sa Kijevom tokom sukoba. Ankara je osudila upotrebu sile od strane Rusije, ali je u isto vreme odbila da se pridruži međunarodnim sankcijama Moskvi i nastavila da sarađuje sa tom zemljom. Ankara je takođe bila uključena u dogovor koji je uz posredovanje UN-a omogućio izvoz žita iz ukrajinskih luka, koji je postignut između Rusije i Ukrajine u julu.

Rusija se nedavno požalila da je deo sporazuma, koji zahteva uklanjanje prepreka za isporuku njenih prehrambenih proizvoda, zapadne zemlje nisu ispunile.

Kurir.rs/Raša tudej

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track