NOVA VRSTA KRIMINALA GUŠI AMERIKU: Šta je Džaging i ko su prve žrtve ovih krimialaca! VIDEO
Ilustracija, Foto: J Pat Carter / Getty images / Profimedia

mafija

NOVA VRSTA KRIMINALA GUŠI AMERIKU: Šta je Džaging i ko su prve žrtve ovih krimialaca! VIDEO

Planeta -

Nova vrsta kriminala se širi Amerikom, i to u meri da je policija u više oblasti upozorila građane da posebno obrate pažnju.

„Imali smo slučaj kada je stariji čovek podigao veliku količinu gotovine i stajao je i brojao. A osumnjičeni je došao s leđa i oteo mu novac iz ruku“, rekao je Kris Kim iz organizacije Krajmstopers za KITV.com

Taktika se zove 'Džaging', i nije nova. Policija želi da korisnici bankomata zapamte: Budite posebgno oprezni.

„Imali smo video snimke žrtava koje izlaze iz banke posle podizanja velike količine gotovine i zapravo nose kesu sa novcem do svog vozila. I pre nego što uđu u kola osumnjičeni na biciklu, kolima ili mopedima, im otmu novac", rekao je Kim.

Postoje neke preporuke: Nemojte rukovati velikom količinom novca van banke ili na bankomatu. Za preduzeća koja prave velike gotovinske depozite, Krajmstopers kaže da je važno da promene svoju rutinu.

„Ono što takođe podstičemo preduzeća da rade je da vam keš šalju češće, ali u manjim količinama. Nemojte samo da radite jednu veliku svotu. Pokušajte da ih razdvojite. Nemojte to činiti rutinom. Nije dobro osumnjičeni svaki dan zna u određenom trenutku kada će preduzeće poslati keš. Pokušajte da malo promenite rutinu", upozorila je Kim.

Uvek možete obaviti svoje bankarstvo unutra. Ali čak i tada, nikada ne možete biti previše oprezni.

"Uzmite naviku da gledate preko ramena, uverite se da vas niko ne posmatra. Ako ste u mogućnosti da odete tamo sa nekim drugim, prijateljem ili članom porodice da vas prati, i to ohrabrujemo", dodala je Kim.

Grad Ostin u Teksasu je samo ove godine video 84 slučaja džaginga. Na Oahuu je poslednji incident prijavljen pre leta.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track