LAVROV NAPUSTIO SASTANAK SAVETA BEZBEDNOSTI: Optužio Ukrajinu i međunarodnu zajednicu za "nekažnjivost" u Donbasu
Foto: EPA / Khaled Elfiqi, Profimedia

drama

LAVROV NAPUSTIO SASTANAK SAVETA BEZBEDNOSTI: Optužio Ukrajinu i međunarodnu zajednicu za "nekažnjivost" u Donbasu

Planeta -

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov napustio je sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nakon što je Ukrajinu i Zapad optužio za “nekažnjivost” u Donbasu.

On je rekao da su Ukrajina i njeni saveznici “pokušavali da nam nametnu potpuno drugačiji narativ o ruskoj agresiji”. Zapadni saveznici Ukrajine, rekao je, "prikrivaju zločine kijevskog režima“.

Lavrov je takođe ponovio česte tvrdnje svoje zemlje da Kijev dugo ugnjetava ljude koji govore ruski na istoku Ukrajine, piše NBC.

Britanski Gardijan navodi da je Lavrov kasnio na sastanak skoro 90 minuta i da je delovalo da je želeo da ode čim je završio svoj govor.

"Napustio je komoru, nisam iznenađen. Mislim da gospodin Lavrov ne želi da sluša kolektivnu osudu ovog Saveta", rekao je britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli, koji je govorio na sastanku posle Lavrova.

On je dodao da će Ujedinjeno Kraljevstvo podržavati Ukrajinu sve vreme i koliko god bude potrebno.

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je UN da pošalju "jasnu poruku" Rusiji da mora da prekine sa nuklearnim pretnjama. Blinken je, kako prenosi NBC, pobrojao sve "zločine" koje je Rusija navodno počinila u Ukrajini i upozorio da bi ih moglo biti još.

U međuvremenu, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba je rekao novinarima da planira da drži "bezbednu društvenu distancu“ od Lavrova.

I dok su se članovi saveta pripremali da postave plakat koji označava sedište Ukrajine pored Rusije, Kuleba je očigledno izneo primedbe - plakat je pomeren na drugo mesto. Lavrov u tom trenutku nije bio u prostoriji.

Kurir.rs/Gardijan/NBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track