"NAPADI NA CIVILE, MUČENJA, SILOVANJA!" KOMISIJA UN: Rusija počinila ratne zločine u Ukrajini
Foto: Printscreen/YouTube

lice i naličje rata

"NAPADI NA CIVILE, MUČENJA, SILOVANJA!" KOMISIJA UN: Rusija počinila ratne zločine u Ukrajini

Planeta -

Ujedinjene nacije su u petak saopštile da su njihovi istražitelji pronašli dokaze o ratnim zločinima koje je Rusija počinila u Ukrajini.

-Na osnovu dokaza koje je prikupila Komisija, došlo se do zaključka da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini, rekao je šef Istražne komisije Savetu UN za ljudska prava, prenosi DW pisanja Rojtersa.

Komisija je osnovana u maju da istraži tvrdnje o ratnim zločinima. Do sada su se fokusirali na četiri regiona: Kijev, Harkov, Sumi i Černigov.

-Bili smo iznenađeni velikim brojem pogubljenja u oblastima koje smo posetili. Komisija trenutno istražuje takve smrti u 16 ​​gradova i naselja, rekao je Erik Mose, predsednik komisije.

Istrage velikih razmera

Istražitelji UN razgovarali su sa preko 150 žrtava i svedoka i posetili 27 gradova i naselja u kojima su takođe istraživali grobnice, kao i centre za pritvor i mučenje.

Tim je takođe istražio dva slučaja maltretiranja Rusa od strane ukrajinskih vojnika.

-Sutra će se navršiti sedam meseci od početka neprijateljstava u Ukrajini, navodi se u saopštenju komisije.

-Zabrinuti smo patnjama koje je međunarodni oružani sukob u Ukrajini nametnuo civilnom stanovništvu, dodaje se.

Šta je komisija UN pronašla u Ukrajini?

U izveštaju komisije istaknuto je nekoliko oblasti u kojima su ruske aktivnosti bile posebno štetne, uključujući opšte, neselektivne napade na civilna područja, pogubljenja, mučenja i seksualno i rodno zasnovano nasilje.

Komisija je izvestila da ruska "upotreba eksplozivnog oružja sa širokim dejstvom u naseljenim područjima predstavlja izvor ogromne štete i patnje za civile" i da je niz napada "izvršen bez razlikovanja između civila i boraca", uključujući i upotrebe "kasetne municije ili višenamenskih raketnih sistema i vazdušnih udara u naseljenim mestima".

U saopštenju se navodi 16 gradova i naselja u kojima su u toku istrage o egzekucijama, uz "verodostojne navode" o mnogo više slučajeva.

Bilo je „doslednih izveštaja o zlostavljanju i mučenju“ ukrajinskih žrtava, od kojih su neke rekle da su premeštene u pritvorske centre u Rusiji gde su držane nedeljama. Neke žrtve su navodno nestale.

Кomisija je iznela i svedočenja o premlaćivanju, strujnim udarima i prisilnoj golotinji bivših zatočenika u ruskim pritvorskim centrima.

Predsednik Кomisije Mose je takođe rekao da su pronašli dokaze o neodređenom broju ruskih vojnika koji su počinili zločine seksualnog ili rodno zasnovanog nasilja. Starost njihovih žrtava bila je od 4 do 82 godine.

-Кomisija je dokumentovala slučajeve u kojima su deca silovana, mučena i protivzakonito zatočena, navodi se u saopštenju.

Kurir.rs/Dojče vele/Rojters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track