BERLUSKONI O RATU U UKRAJINI: Sve što je Putin želeo je da zameni vladu u Kijevu "pristojnim ljudima"
Foto: EPA/Angelo Carconi

brani drugara

BERLUSKONI O RATU U UKRAJINI: Sve što je Putin želeo je da zameni vladu u Kijevu "pristojnim ljudima"

Planeta -

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni stao je u odbranu Vladimira Putina uoči prevremenih izbora u Italiji ove nedelje, rekavši da je ruski predsednik samo želeo da zameni vladu Volodimira Zelenskog "pristojnim ljudima“.

Tokom intervjua Rai1, 85-godišnji lider Forca Italije rekao je da su Putina "rusko stanovništvo, njegova stranka, njegovi ministri gurali da izmisli ovu specijalnu operaciju“. Plan je bio, kako je rekao, da ruske trupe uđu "na nedelju dana kako bi zamenile vladu Zelenskog vladom pristojnih ljudi“.

Međutim, dodao je Berluskoni, "Rusi su naišli na neočekivan i nepredvidiv otpor ukrajinskih trupa, koje su tada bile snabdevane oružjem svih vrsta“.

Berluskoni, dugogodišnji Putinov prijatelj, izjavio je u aprilu, dva meseca posle početka rata u Ukrajini da je "razočaran i tužan” zbog Putina. Mesec dana kasnije, rekao je da bi Evropa trebalo da "pokuša da natera Ukrajince da prihvate Putinove zahteve“.

Ruski uticaj na unutrašnju politiku Italije bio je jedan od problema izborne kampanje, jer će desničarska koalicija, koja uključuje Berluskonijevu Forca Italiju, verovatno osvojiti većinu mesta u parlamentu.

Kurir.rs/Politiko

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track