DA LI SE KIJEV SPREMA ZA RAKETNI NAPAD PO CENTRIMA ODLUČIVANJA: Šta je ukrajinski vojni vrh izvestio Zelenskog!
Foto: screenshot Youtube/ИНТЕРЕСНЫЕ ФАКТЫ

otkrivamo

DA LI SE KIJEV SPREMA ZA RAKETNI NAPAD PO CENTRIMA ODLUČIVANJA: Šta je ukrajinski vojni vrh izvestio Zelenskog!

Planeta -

Ruska delimična mobilizacija poprilično je uzdrmala Evropu, ali i administraciju u Vašingtonu. Najgoru strepnju proživljava ukrajinski predsednik Zelenski, uprkos izjavama da ga mobilizacija 300.000 rezervista, pa i čak milion koliko je izvestio, a Kremlj demantovao ne brine.

Međutim, situacija i nije baš toliko sjajna. Naime, vojni vrh izvestio je ukrajinskog predsednika Zelenskog da postoji izvesni rizik od udara ruskih oružanih snaga hipersoničnim raketama tipa Kinžal iz zone Kalinjingrada na centr odlučivanja u samom Kijevu, ali i Lvovu i drugim gradovima Ukrajine. Vojni vrh posban osvrt napravio je na zonu gde se okupljaju vojni savetnici.

Međutim, za sada takav nagoveštaj i ne postoji ni u najavi, ali vojni vrh Ukrajine na osnovu obaveštajnih informacija pretpostavlja da se to može dogoditi u slučaju napada Oružanih snaga Ukrajine, ako pokrenu ofanzivu u nameri da poremete referendum u Donjeckoj, Luganskoj i Hersonskoj oblasti da se priključe Ruskoj Federaciji ili posle njihovog pripajanja, kada bi Ukrajina trebala da te oblasti vrati pod svoju kontrolu.

Mnogi smatraju da smo blizu jednog od ključnih momenata ove krize za koju navode da se radi o "Endspile#, odnosno kraj igre.

Inače lider samorpoglašene Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik početkom ove nedelje potpisao je Zakon o referenudumu o pitanju prisajedinjenja Ruskoj Federaciji, kao subjektu Ruske federacije. Sličan zakon poptisali su lider Donjske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti. Referendum se održava od 23. do 27. septembra 2022.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track