LEVICA PRIZNALA PORAZ U ITALIJI! Orban čestitao Meloni na pobedi: U ovim teškim vremenima trebaju nam prijatelji
Foto: Printscreen/Twitter/ Balázs Orbán

izbori u italiji

LEVICA PRIZNALA PORAZ U ITALIJI! Orban čestitao Meloni na pobedi: U ovim teškim vremenima trebaju nam prijatelji

Planeta -

Glavna stranka u levoj koaliciji Italije, Demokratska stranka (PD) priznala je rano jutros izborni poraz, poručivši da će biti najsnažnija opozicija u parlamentu.

"Ovo je tužna noć za zemlju", rekla je novinarima poslanica PD-a Debora Seraćiani. "Desnica ima većinu u parlamentu, ali ne i u zemlji", dodala je ona.

Prema izlaznoj anketi izrađenoj za televiziju RAI, koalicija desnog centra može da očekuje 41 do 45 posto glasova, koalicija levog centra predvođena Demokratskom strankom 25,5 do 29,5 posto glasova, a populistički Pokret pet zvezda 13,5-17,5 posto glasova.

Centristička stranka Akcija može da računa na 6,5 do 8,5 posto glasova.

Desničari će imati većinu u oba doma italijanskog parlamenta, a očekuje se da će Đorđa Meloni, čelnica najsnažnije stranke u koaliciji - Italijanske braće, postati premijerka.

Zbog italijanskog hibridnog proporcionalno-većinskog izbornog sistema uobičajene su široke koalicije levih i desnih stranaka koje se zvanično nazivaju koalicija levog centra i koalicija desnog centra.

Iz Mađarske već stižu čestitke

Poslanik Balaš Orban je u ime premijera Viktora Orbana čestitao Meloni na pobedi.

"U ovim teškim vremenima trebaju nam više nego ikad prijatelji koji imaju sličnu viziju oko izazova koji slede. Neka dugo traje mađarsko-italijansko prijateljstvo".

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track