RUSLAN ZBOG PRIJATELJA PUCAO U KANCELARILI ZA MOBILIZACIJU: Ovo je mladi Rus koji je ranio vojnog komesara! VIDEO
Foto: Printscreen/Telegram

drama

RUSLAN ZBOG PRIJATELJA PUCAO U KANCELARILI ZA MOBILIZACIJU: Ovo je mladi Rus koji je ranio vojnog komesara! VIDEO

Planeta -

Mladi Rus osumnjičen je za pucnjavu u kancelariji za regrutaciju u ruskoj oblasti Irkutsk, posle koje je vojni komesar ostao na intenzivnoj nezi.

Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak protiv 25-godišnjeg lokalnog stanovnika, osumnjičenog za krivična dela iz članova 317 i 222 Krivičnog zakonika Rusije – zadiranje u život službenika organa za sprovođenje zakona i nezakonito sticanje, prenos, prodaju, skladištenje, transport, prenos ili nošenje oružja, glavnih delova vatrenog oružja ili municije.

Baza, Telegram kanal sa bliskim vezama sa lokalnom policijom, objavio je u ponedeljak snimak na kome se navodno vidi kako se uhapšeni strelac predstavlja pred kamerom.

Na snimku, mladi Rus se identifikuje kao 25-godišnji Ruslan Zinin i kaže da je lokalni stanovnik.

Pucnjava je usledila nekoliko dana nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin objavio dekret o delimičnoj mobilizaciji, koji bi trebalo da pogodi do 300.000 ruskih rezervista i bivših vojnih lica sa „određenim vojnim specijalnostima i relevantnim iskustvom“.

Nije jasno da li je Zinin pozvan kao deo Putinovog dekreta o delimičnoj mobilizaciji. Lokalni Telegram kanal ASTRA saopštio je da je kontaktirao majku navodnog strelca, Marinu Zininu, koja je navodno rekla da njen sin nije lično dobio poziv, ali da je njegov najbolji prijatelj pozvan da se bori u Ukrajini.

Zinin je navodno rekao svojoj majci da je otišao u regrutacioni centar pod izgovorom da se "dobrovoljno prijavio".

„Ruslan je bio veoma uznemiren zbog toga jer [njegov] prijatelj nije služio vojsku. Rekli su da će biti delimične mobilizacije, ali se ispostavilo da odvode sve“, rekla je ona.

Pres služba odeljenja ruske garde za region saopštila je da je osumnjičeni za pucnjavu pokušao da se sakrije kada su zvaničnici stigli na lice mesta. Osumnjičeni je potom priveden, predat policiji na dalju istragu, a oružje mu je oduzeto.

"Poznato je da napadač nije legalni vlasnik ovog oružja. Trenutno se proverava ova činjenica", rekli su zvaničnici.

Ranije u ponedeljak, guverner regiona Igor Kobzev rekao je na svom Telegram kanalu da je u toj oblasti došlo do „vanrednog stanja“ i da je mladić pucao u vojnog komesara Vojske kancelarije Aleksandra Vladimiroviča Elisejeva.

Elisejev je navodno na intenzivnoj nezi iu teškom stanju.

Ruski TV kanal Zvezda javio je da je osumnjičeni pucao u Elisejeva iz puške, dok je ruski Telegram kanal "112" objavio da je pucao šest puta. Prema više izveštaja, pre pucnjave, muškarac je rekao: „Niko se neće tući“ i „sada ćemo svi kući“.

Te reči se nisu mogle čuti na snimcima koji su kružili društvenim mrežama.

"Sramota me je što se to dešava u vreme kada, naprotiv, treba da budemo jedinstveni. Moramo da se borimo ne jedni sa drugima, već protiv stvarnih pretnji", dodao je Kobzev.

Kurir.rs/Newsweek

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track