RUSI ZAPLENILI PRVI BVP M-80 koje je Ukrajini donirala Slovenija! Objavljen snimak uništene oklopne kolone VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

bitka

RUSI ZAPLENILI PRVI BVP M-80 koje je Ukrajini donirala Slovenija! Objavljen snimak uništene oklopne kolone VIDEO

Planeta -

Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kome je prikazana razorena ukrajinska borbena tehnika pre svega borbena vozila pešadije, oklopni transporteri i MRAAP Haski britanske proizvodnje koje su Slovenija, Holandija i Velika Britanija donirale Ukrajini.

Naime snimak je navodno nastao na Hersonskom pravcu na kome se vidi uništena oklopna tehnika ukrajinske vojske, tačnije bataljona "Kraken" eksptremne nacionalističke formacije.

Na snimku se osim BVP M-80 vide i oklopni transporteri YPR -765 i MRAP Haski britanske proizvodnje koje je ta zemlja donirala vladi u Kijevu

Od cele oklopne kolone najbolje je proša jugoslovenski BMP M-80 koje je Slovenija krajem juna ove godine donirala Ukrajini. Radi se o 35 vozila starije serije sa motorom Hispano Suiza HS-115 od 191 kW koji su ostali iz zaostavštine bivše JNA, a Slovenija ih je od 2006. konezrvirala i uskladištila u Pivki.

Vozila BVP M80A su čuvana dugi niz godina među tenkovima i drugim oklopnim vozilima u depoima kod Pivke, a dekonzervacija je trajala nekoliko nedelja. Logističke poteškoće sprečile su bržu ekspediciju u Ukrajinu, najverovatnije zbog mađarske zabrane prevoza oružja na istok. Slovenija je time ispunila obećanje Ukrajini i doprinela odbrani.

Slovenija će od SAD u znak zahvalnosti od SAD dobiti vaučer za kupovinu naoružanja u vrednosti većoj od vrednosti donacije.

Prvi slnimci slovenačkih BVP M-80 iz Ukrajine pojavili su se u julu mesecu tokom obuke na jednom od poligona u okolini Kijeva. Kasnije pojavile su se nepotvrđene informacije iz Slovenije da se gro ovih brobenih vozila pešadije na Izjumskom pravcu, a sad je stigla potvrda i iz okoline Hersona.

Ova borbena vozila pešadije prvi put javnosti su prikazana na paradi pobede 9. maja 1975 i izazvao je pažnju stričnjaka. Učestovao je u svim balkanskim ratovima od 1991-1999. Bazni moderl imao je težinu od 13,5 tona, top kalibra 20 mm M-55 spregnuti mitraljez PKT i sve protivoklopne rakete POVRS M14M Maljutka. Prva serija BVP M-80 bila je sa motorom HS-115 od 191 kW. Druga serija je M-80A sa motorom 10V003 od 235 kW. Ukupno je proizvedeno više od 1.000 vozila, a u nanružanju vojske Srbije nalazi se trenutno 550 komada. Unapređena i modifikovana verzija dobila je težinu od 13, 85 tona isto naoružanje i jači motor. Ova vrsta borbenog vozila pešadije postala je temelj za različite nadgradnje.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track