UKRAJINSKE IZBEGLICE SE PONAŠAJU KAO TURISTI: Vodeći opozicionar ukazao šta im je glavni cilj kada dođu u Nemačku! VIDEO
Foto: YT screenshot/WELT Nachrichtensender

rat u Ukrajini

UKRAJINSKE IZBEGLICE SE PONAŠAJU KAO TURISTI: Vodeći opozicionar ukazao šta im je glavni cilj kada dođu u Nemačku! VIDEO

Planeta -

Predsednik najveće nemačke opozicione stranke , Hrišćansko-demokratske unije (CDU), Fridrih Merc kritikovao je u intervjuu za list Bild izbeglice iz Ukrajine što koriste sistem socijalne pomoći umesto da traže posao.

Prema njegovim rečima, zemlja sada doživljava „socijalni turizam“ od ovih izbeglica. „Sada doživljavamo socijalni turizam od ovih izbeglica: u Nemačku, nazad u Ukrajinu, u Nemačku, nazad u Ukrajinu, i mnogi od njih sada koriste ovaj sistem“, naglasio je on. Situacija je zbog toga što su ranije ukrajinske izbeglice mogle da računaju na novčane nagrade u skladu sa zakonom o beneficijama za građane koji traže azil.

Međutim, od leta im se može pružiti osnovna podrška. Reč je o istim isplatama koje se odobravaju primaocima osnovnih naknada za nezaposlene drugog stepena. Posle ovih reči, Merca su kritikovali Zeleni i predsednik Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga Majkl Rot.

Prema njihovim rečima, ovakav pristup uništava solidarnost Nemačke sa Ukrajinom. Ranije u avgustu je objavljeno da se oko 10 hiljada građana koji su morali da stignu u Rusiju sa teritorije Ukrajine, DNR i LNR obratilo centrima za zapošljavanje za pomoć u pronalaženju posla.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja