DINO JE SILOVAO 17 ŽENA, NAJMLAĐA IMA 13 GODINA: Živeo je iza maske oca 5 dece i fubalskog menadžera, a u zoru HOROR KRAJ REKE
Foto: Tviter/Enes

stravična priča

DINO JE SILOVAO 17 ŽENA, NAJMLAĐA IMA 13 GODINA: Živeo je iza maske oca 5 dece i fubalskog menadžera, a u zoru HOROR KRAJ REKE

Planeta -

Priča o Dinu Skali pomera granice horora. Poznat je kao "Silovatelj iz Sambre" a nadimak je dobio po reci u blizini nekoliko gradova duž granice između Francuske i Belgije u kojima je delovao. U julu ove godine osuđen je na 20 godina, koliko je bila maksimalna kazna dostupna sudu u Lilu.

Proglašen je krivim za 54 od 56 zlodela koja su mu se stavljala na teret: 17 silovanja, 12 pokušaja silovanja, 27 napada. Priznao je 40.

Najmlađa žrtva imala je 13, najstarija 48 godina, a većina je napadnuta na isti način - presreo bi ih na pustim ulicama u ranim zimskim jutarnjim časovima, počeo da ih davi i odvukao u obližnje žbunje ili drveće.

Skala, koji sada ima 61 godinu, takođe je bio šef lokalnog fudbalskog kluba, a lokalni stanovnici su ga nakon hapšenja opisali kao dobro integrisanog i društvenog. Skala je optužen za 17 izveštaja o silovanju, 12 pokušaja silovanja i 27 seksualnih napada ili pokušaja - što uključuje ukupno 56 žrtava, iako istražitelji sumnjaju da je bilo i drugih žrtava koje se nisu javile policiji.

Policija je započela potragu u novembru 1996. godine, kada je 28-godišnja žena rekla da je silovana pored auto-puta u blizini Maubeugea. Istražitelji su pronašli DNK napadača na licu mesta, ali u policijskim bazama podataka nisu našli podudarnosti. Usledili su i drugi slični napadi, sa više od 15 navodnih žrtava tokom dve godine, ali su onda izveštaji o sličnim slučajevima iznenada prestali. Uprkos pojačanim patrolama, napadač nikada nije pronađen i slučaj je zatvoren 2003. godine.

Tri godine kasnije nova serija napada u Belgiji ponovo je pokrenula istragu, a policija je počela da sumnja da bi drugi raniji slučajevi u toj oblasti mogli biti povezani sa istim čovekom. Tek u februaru 2018. godine, kada je tinejdžerka napadnuta u Erkelinu u Belgiji, kamere za video nadzor otkrile su automobil marke "pežo" na mestu događaja, a Skala je uhapšen nekoliko nedelja kasnije.

Prilikom pretresa pronađeni su nož, rukavice i gajtani koji bi mogli da posluže za davljenje, a na nekoliko mesta zločina izvršena su podudaranja DNK. Nakon hapšenja ispričao je istražiteljima kako je izveo svoje napade.

"Motao sam se okolo... Gledao sam gde će žene prolaziti. Imam prirodu lovca", rekao je Dino Skala, inače otac petoro dece.

Na pitanje advokata da li se zbog njegovih napada oseća moćno, on je odgovorio: "Da, snažno - imao sam kontrolu. Osim ovih... zlodela koje sam izvršio, uvek sam vodio normalan život".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja