SLOVENIJA I JOŠ 9 ČLANICA EU TRAŽI OD EVROPSKE KOMISIJE: Uvedite gornju granicu cene za gas! Cilj ublažiti inflaciju
Foto: Shutterstock

ograničenje

SLOVENIJA I JOŠ 9 ČLANICA EU TRAŽI OD EVROPSKE KOMISIJE: Uvedite gornju granicu cene za gas! Cilj ublažiti inflaciju

Planeta -

Ministri energetike više od 10 država članica EU, uključujući Sloveniju, u pismu su zatražili od Evropske komisije da pripremi predlog za postavljanje gornje granice cena prirodnog gasa. Oni žele da o tome razgovaraju na sastanku u petak u Briselu. Komisija je saopštila da dopis, bar za sada, nisu dobili.

U pismu evropskom komesaru za energetiku Kadru Simsonu, koje je prenelo više stranih medija, ministri naglašavaju da se povećava broj država članica koje podržavaju uvođenje gornje granice cene gasa. Smatraju da će ograničavanje cene prirodnog gasa omogućiti svim članicama da ublaže inflatorni pritisak, uspostave okvir za delovanje u slučaju poremećaja u snabdevanju i ograniče višak profita u sektoru.

„Ograničenje cena mora da važi za sve veleprodajne transakcije prirodnog gasa i da ne bude ograničeno na određene jurisdikcije“, napisali su ministri. Ranije se kao mogućnost pominjalo uvođenje ograničenja cene samo za ruski gas.

Ministri energetike su dodali da se limit cena može osmisliti tako da se obezbedi sigurnost snabdevanja i slobodan protok gasa u Evropi, a da se istovremeno postigne smanjenje potrošnje gasa.

Komesar za energetiku Simson je zamoljen da pripremi predlog za raspravu o limitu cena na sastanku ministara energetike u petak. Prema izvorima u EU, broj potpisnika pisma se menja, ali među njima je i slovenački ministar za infrastrukturu Bojan Kumer.

Strani mediji prenose da je pismo potpisalo 12 ili 13 od 27 država članica. Neke zemlje članice se oštro protive ograničenju cena, uključujući Francusku, Mađarsku i Holandiju.

U međuvremenu, Evropska komisija je saopštila da dopis o uvođenju gornje granice cene gasa, bar za sada, nisu dobili.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track