EVROPU ĆE RAZDIRATI MEGAOLUJE I SUPERSUŠE: Naučnici napravili model, u gradovima se vladati urbana toplotna ostrva! VIDEO
Foto: Profimedia

klimatske promene

EVROPU ĆE RAZDIRATI MEGAOLUJE I SUPERSUŠE: Naučnici napravili model, u gradovima se vladati urbana toplotna ostrva! VIDEO

Planeta -

Kontinentalna Evropa se zagreva brže od svetskog proseka. To znači, na primer, da će uobičajeno leto oko 2050. godine biti toplo, pa čak i veoma toplo za stanovnike Mediterana jer se očekuje da će jug Evrope zagrejati jače nego bilo gde u svetu, ozbiljno je i alarmantno predviđanje naučnika sa Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu, koji su nastali u okviru evropskog projekta EUCP (European Climate Prediction sistem).

Na osnovu brojnih istraživanja vodećih svetskih stručnjaka za klimu, tim PMF-a napravio je kratak video koji predviđa klimu u Evropi 2050. godine, odnosno za manje od tri decenije.

Posmatrajući klimu danas i pre pedeset ili sto godina, evidentno je da je naglo ubrzanje klimatskih promena počelo krajem prošlog veka, a to će, predviđaju naučnici, sigurno trajati do 2050. godine. Ako se nastavi ovim tempom i intenzitetom, svet bi mogao izgledati znatno drugačije nego danas. Tako se u predviđanjima navodi da će za 25 godina u južnim delovima Evrope biti sve manje padavina, kako leti tako i zimi, usled čega bi se zemljište moglo dodatno isušiti. Klima na Mediteranu će postati sušna, ali bi svaka jesen mogla doneti intenzivnije i jače padavine od prethodne. Toplotni talasi leti će biti duži, ekstremniji i češći. Moguća su i takozvana „urbana toplotna ostrva” zbog kojih su temperature u gradovima više nego na selu.

– Evropljani će morati da doprinesu klimatskim promenama svojim načinom života lokalno – zaključuju.

Kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track