ZA NJIH RUSI NISU DOBRODOŠLI: Gruzijska opozicija traži da se zabrani ulazak onima koji beže od mobilizacije!
Foto: EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

poruka

ZA NJIH RUSI NISU DOBRODOŠLI: Gruzijska opozicija traži da se zabrani ulazak onima koji beže od mobilizacije!

Planeta -

Gruzijska opoziciona partija Droa na granici te zemlje i Rusije organizovala je protest protiv Rusa koji, bežeći od mobilizacije, u velikom broju ulaze u Gruziju, prenosi Skaj njuz.

Zamenik gruzijskog ministra unutrašnjih poslova Aleksandre Darahvelidze rekao je u sredu da bi planirani protesti opozicije na gruzijsko-ruskoj granici „predstavljali dodatni izazov za policiju u ovom trenutku“.

Elene Khoshtaria, lider opozicione stranke Droa, i građanski aktivisti planiraju da održe protestne skupove na granici tražeći zatvaranje granice usred „masovnog priliva“ ruskih državljana nakon najave delimične vojne mobilizacije u zemlji prošle nedelje, gruzijski prenosi portal Agenda.ge.

– Ministarstvo unutrašnjih poslova će preduzeti sve neophodne mere da obezbedi bezbednost svih lica na protestima. Naravno, održavanje skupova u ovakvim trenucima predstavlja dodatni izazov za policiju, međutim, mi ćemo preduzeti sve zakonom propisane mere kako bismo osigurali da prava svih učesnika skupa budu zaštićena – rekao je Darahvelidze.

Predstavnike stranke Droa i građanske aktiviste policija je ranije sprečila da održe protest na graničnom prelazu Larsi, a oni planiraju da održe miting u Gveletiju, u blizini tunela koji je povezan sa kontrolnim punktom na severu Gruzije.

Demonstranti koji se okupljaju na granici tvrde da Rusi treba da ostanu u Rusiji i protestuju protiv rata, a ako budu mobilisani, treba da pređu na ukrajinsku stranu i da se bore protiv Rusije.

Takođe traže da se granica zatvori za Ruse i da se Rusima zabrani otvaranje bankovnih računa kao i iznajmljivanje smeštaja u Gruziji.

Oni tvrde da građani Gruzije nemaju dovoljno informacija o ulasku Rusa u zemlju, koji su njihovi motivi i za šta se zalažu, piše Skaj njuz.

Kurir.rs/Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track