PROTESTI U PRAGU: Desetine hiljada traže okretanje Češke od EU, NATO i UN prema Rusiji! VIDEO
Foto: Deml Ondřej / ČTK / Profimedia

poruka

PROTESTI U PRAGU: Desetine hiljada traže okretanje Češke od EU, NATO i UN prema Rusiji! VIDEO

Planeta -

Nekoliko desetina hiljada ljudi je protestvovalo na Vaclavskom trgu u Pragu, ali u još desetak gradova za okretanje Češke od Evropske unije, NATO i Ujedinjenih nacija prema Rusiji, od čega očekuju da bi odmah dobili jeftin gas, a traže i hitnu ostavku koalicione vlade desnog centra premijera Petra Fijale.

Demonstracije pod parolom Češka na prvom mestu sazvala je, kao i početkom septembra, šarolika grupa antisistemskih pokreta i udruženja, antivakcinaša i proruskih, krajnje desnice i levice, kao i nereformisani komunisti dok u njima ne učestvuju češki radikalni nacionalisti iz parlamentarne stranke Sloboda i direktna demokratija koji su svoj protest danas organizovali u Ostravi. ;Glavni zahtev je hitna ostavka vlade premijera Petra Fijale, okretanje prema Rusiji što bi po predstavama demonstranata rezultiralo isporukama jeftinog ruskog gasa, vojna neutralnost a takodje da se ukrajinske izbeglice čim završi rat vrate u svoju domovinu a ne da ostanu kao orudje navodnog "planskog razredjivanja češke krvi".

Demonstranti takodje odbijaju da Češka uvede evro, što i nije plan ove vlade, traže da se domaća privreda oslobodi stranog kapitala, da vakcinacija protiv kovida bude dobrovoljna, što i jeste, a da Češka kao vojno neutralna zemlja izadje iz EU, NATO pakta, UN i Svetske zdravstvene organizacije.

"Ova manifestacija održava se pod parolom nenasilna revolucija. Revolucija zato što želimo da okrenemo smeranje Češke za 180 stepeni. Nenasilna zato što to želimo da postignemo isključivo mirnim putem", kazao je glavni predstavnik organizatora Ladislav Vrabel.

Ladislav Vrabel koji se bavi prodajom nekretnina u Srbiji Česima, reklamirajući srpske nekretnine i svoj biznis podsećanjem da je ruski predsednik Vladimir Putin zapretio Zapadu upotrebom nuklearnog oružja, u intervjuu za srpsku redakciju ruskog Sputnjika nedavno je najavio da će tražiti da se raspiše u Češkoj referendum o direktnoj kupovini gasa od Rusije, preneli su češki mediji. Iako je posle prvih demonstracija Vrabel bio pozvan pred sud da objasni kuda su nestale desetine hiljada evra koje su mu demonstranti slali da se organizuju protestne akcije i danas je zajedno sa ostalim organizatorima uspeo da okupi prema proceni policije nekoliko desetina hiljada ljudi, doduše manje nego pre četiri nedelje kada je na Vaclavski trg izašlo oko 70.000 demonstranata.

Demonstracije na Vaclavskom trgu u nekoliko ostalih gradova gde se održavaju, recimo Brnu gde se okupilo 1.500 ljudi, prenose se na velike ekrane na trgovima.

Premijer Petr Fijala prošle demonstracije zbog sastava organizatora i njihovih zahteva da se Češka okrene Rusiji nazvao je protestom u organizaciji ruske pete kolone u Češkoj, dok su ruski mediji najavljivali novu plišanu revoluciju u obrnutom pravcu ka Rusiji.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track