ŠVARCENEGER POSETIO AUŠVIC I ODAO POŠTU ŽRTVAMA: Ja sam sin naciste koji je služio u nemačkoj vojsci u Drugom svetskom ratu FOTO
Foto: Tomasz Wiktor / PAP / Profimedia

da se ne zaboravi

ŠVARCENEGER POSETIO AUŠVIC I ODAO POŠTU ŽRTVAMA: Ja sam sin naciste koji je služio u nemačkoj vojsci u Drugom svetskom ratu FOTO

Planeta -

Holivudska zvezda Arnold Švarceneger posetio je nacistički logor Aušvic u Poljskoj i pozvao svet da se bori protiv mržnje i diskriminacije.

Nekadašnji guverner Kalifornije, Švarceneger (75) je rođen u Austriji i sin je nekadašnjeg pripadnika nacističke stranke koji je služio u nemačkoj vojsci u vreme Drugog svetskog rata.

Arnold Švarceneger
foto: Tomasz Wiktor / PAP / Profimedia

Švarceneger i Simon Bergson, predsednik Fondacije jevrejskog centra Aušvic, sin je Jevreja koji su preživeli holokaust i primer su da se predrasude mogu izbrisati već u idućoj generaciji, prenose svetske agencije.

"On (Bergson) rođen je nakon Drugog svetskog rata u predivnoj jevrejskoj porodici, a ja sam sin čoveka koji je bio vojnik u nacističkom ratu", rekao je Švarceneger novinarima. "Mi smo druga generacija - i zajedno se borimo protiv predrasuda, mržnje i diskriminacije".

Arnold Švarceneger
foto: Beata Zawrzel/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Više od 1,1 milion ljudi, uglavnom Jevreja, umrlo je u gasnim komorama ili od gladi, bolesti, hladnoće u koncentracionom logoru Aušvic koji su nacisti podigli na teritoriji današnje Poljske.

Švarceneger je odao počast na mestu "Zida smrti" gde su nemački vojnici ubili brojne logoraše kao i kod spomenika žrtvama logora Birkenau.

Tokom posete susreo se i sa Lidijom Maksimovic, koja je bila dovedena u taj logor kao trogodišnje dete i na kojoj je dr Mengele sprovodio svoje eksperimente.

"Ljudi poput nje pomažu nam da nikada ne prestanemo da govorimo o tome šta se ovdje dogodilo pre 80 godina... ta priča mora da ostane živa", rekao je on.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track