EU NE ŽELI RUSKI TOALET PAPIR: Odlučni smo da nateramo Kremlj da plati!
Foto: Shutterstock

rat i posledice

EU NE ŽELI RUSKI TOALET PAPIR: Odlučni smo da nateramo Kremlj da plati!

Planeta -

U želji da Moskvi oduzme prihode zbog sukoba u Ukrajini, EU je predložila čitav niz zabrana uvoza ruskih proizvoda uključujući i higijenske - od sapuna i predmeta za brijanje do toalet papira i dezodoransa.

Brisel je u sredu usvojio novu turu sankcija koje uključuju zabranu uvoza čeličnih proizvoda, nametanje gornje granice cene nafte, zabranu izvoza poluprovodnika, aviona i određenih hemijskih supstanci koje vojska može da koristi ali i kozmetičkih proizvoda.

Na listi predmeta koji ne mogu da se uvezu u EU našli su se tako ruski sapuni, dezodoransi, proizvodi za brijanje, toalet papir, konac za zube, neseseri.

"Ne prihvatamo lažne referendume i bilo kakvu aneksiju u Ukrajini i odlučni smo da nateramo Kremlj da plati ovu dalju eskalaciju“, saopštila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u Briselu. Prema njenim rečima, očekuje se da će predloženi paket sankcija Rusiji oduzeti !dodatnih 7 milijardi evra (6,7 milijardi dolara) prihoda“.

Najava Fon der Lajen dolazi samo nekoliko dana nakon što je jedan od najstarijih proizvođača toaletnog papira u Nemačkoj, Hakle, podneo zahtev za bankrot, navodeći kao razlog nagli rast cena energije i izvornih materijala.

Hakle i druge nemačke kompanije zatražile su od savezne vlade da ograniči cenu energije kako bi firme opstale, ali to je bilo pre nego što je serija eksplozija u ponedeljak oštetila dva gasovoda Severni tok i odsekla Nemačku od ruskog prirodnog gasa, možda trajno. U međuvremenu, vladini zvaničnici posavetovali su Nemce da se manje tuširaju i koriste krpe za pranje kako bi uštedeli na toploj vodi.

Kurir.rs/Politiko/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track