ŠKOTSKA POKRENULA ISTRAGU: Broj umrlih beba neočekivano porastao dva puta u poslednjih pola godine
Foto: - / PhotoAlto / Profimedia

šta se dešava?

ŠKOTSKA POKRENULA ISTRAGU: Broj umrlih beba neočekivano porastao dva puta u poslednjih pola godine

Planeta -

Škotska vlada naredila je da se sprovede istraga zbog porasta smrtnosti beba nakon dva skoka koja su se dogodila u poslednjih šest meseci. Oba povećanja su bila veća od onoga što bi se inače očekivalo.

Najmanje 18 beba koje su mlađe od četiri nedelje preminule su u martu. Ova vest je usledila nakon što je u septembru prošle godine umrla najmanje 21 beba.

Očekuje se da će istraga trajati od šest do devet meseci i da će njom biti obuhvaćene sve smrti beba između aprila 2021. i marta 2022. godine.

Prosečna stopa mortaliteta novorođenčadi u Škotskoj je oko dve bebe na 1.000 rođenih.

U septembru 2021. godine umrla je najmanje 21 beba koja je bila mlađa od četiri nedelje, što je stopa od 4,9 na 1.000 rođenih. A u martu je umrlo najmanje 18, što je 4,6 na 1.000 rođenih.

"Svaka smrt je tragedija za porodice, zato sam se ranije ove godine posvetila ovom pregledu kako bih saznala da li postoji neki razlog za ovakav trend", rekla je ministarka zdrtavlja Škotske Meri Tod i obećala da će sve što budu otkrili biti uključeno u preporuke i akcije za poboljšanje kvaliteta brige o majci i bebama.

Preliminarna istraga pokazala je da septembarski skok nije povezan sa koronavirusom, ali da li će biti povezan sa vakcinama, videće se na kraju istrage.

U međuvremenu, u junu ove godine se ispostavilo da je 2021. godine bilo 3,9 smrtnih slučajeva novorođenčadi na svakih hiljadu živorođenih, u odnosu na 3,1 u prethodnoj godini.

Brojke pokazuju da je stopa smrtnosti beba mlađih od godinu dana u Škotskoj na najvišem nivou u poslednjih deset godina.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja