PROBLEM ZA PUTINA, MOBILIZACIJA NE IDE PO PLANU: U dalekoistočnoj oblasti Habarovsk polovina regruta NESPOSOBNA ZA VOJSKU
Foto: Shutterstock

LOKALNI GLAVEŠINA HITNO SMENJEN

PROBLEM ZA PUTINA, MOBILIZACIJA NE IDE PO PLANU: U dalekoistočnoj oblasti Habarovsk polovina regruta NESPOSOBNA ZA VOJSKU

Planeta -

Šef komisije za vojnu mobilizaciju u ruskoj oblasti Habarovsk razrešen je dužnosti, pošto je polovina mobilisanih muškaraca odbijena, sa obrazloženjem da ne ispunjavaju neophodne uslove, saopštile su danas lokalne vlasti na ruskom dalekom istoku.

Guverner oblasti Habarovsk Mihail Degtjarev je izneo podatak da se tokom 10 dana nekoliko hiljada muškaraca odazvalo na moblizaciju, ali da je "oko polovine vraćeno kući, jer nisu ispunili kriterijume za vojnu službu".

To je dovelo do smene šefa komisije za mobilizaciju Jurija Lajka, što neće ugroziti postupak vojne mobilizacije, poručio je Degtjarev, javlja Rojters.

Haotična mobilizacija muškaraca da se bore u Ukrajini takođe je naterala hiljade muškaraca u borbenom dobu da pobegnu iz zemlje kako bi izbegli regrutaciju za koju je najavljeno da uključuje one sa vojnim iskustvom i specijalnostima, ali je često izgledalo nesvesno službene evidencije, zdravstvenog stanja, studenta status pa čak i starost.

Oko 2.000 ljudi uhapšeno je na antiratnim protestima u više od 30 gradova i gradova, a neki od njih su odmah dobili pozive - nešto što je Kremlj rekao da je savršeno legalno, navodi agencija Rojters.

Kurir.rs

.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track