Najnovije vesti

NI DEVOJČICE SE VIŠE NE PLAŠE U IRANU: Učenice na snimku skidaju hidžabe i gađaju predmetima direktora koji mora da beži VIDEO
Foto: Printscreen

drama

NI DEVOJČICE SE VIŠE NE PLAŠE U IRANU: Učenice na snimku skidaju hidžabe i gađaju predmetima direktora koji mora da beži VIDEO

Planeta

Snimak koji prikazuje iranske učenice bez hidžaba koje višu na direktora škole i gađaju ga je postao viralan.

Protesti protiv iranske vlade održani su širom zemlje nakon smrti Mahse Aminija. Iranska moralna policija uhapsila je 22-godišnjakinju u Teheranu 13. septembra jer se navodno nije pridržavala strogog islamskog kodeksa oblačenja u zemlji.

Amini je navodno pretučena nakon hapšenja i umrla je tri dana kasnije. Iranske vlasti su saopštile da je imala srčani udar, ali je njena porodica odbacila ovo objašnjenje.

Nekoliko sati nakon njene sahrane 17. septembra, Iranci su izašli na ulice u znak protesta. Bezbednosne snage su ugušile proteste, a Iranska grupa za ljudska prava procenjuje da je ukupan broj poginulih više od 130.

Srednjoškolci u Iranu takođe protestuju u „što je razvoj bez presedana“, kaže Vahid Jucesoj sa univerziteta u Montrealu.

Jucesoj je podelila video na kojem devojke bez obaveznog hidžaba okružuju svog direktora u školi u Karadžu, gradu izvan Teherana.

Čuju se kako skandiraju da je "bez časti" i gađaju ga dok beži sa lica mesta.

„Ovaj video postaje viralan na iranskom tviteru. Devojčice u školi u Karadžu zvižde i izbacuju prorežimskog direktora“, napisao je Jučesoj. „One su takođe skinule svoje hidžabe".

„Uobičajeno, kada se protesti dešavaju u Iranu, oni su obično ograničeni na ulice ili univerzitetske kampuse ili ih vode radnici ili nastavnici. Činjenica da su sada stigli u srednje škole je razvoj bez presedana", rekao je on za Njuzvik.

„Nezadovoljstvo režimom je toliko veliko, da su svi segmenti društva ogorčeni načinom na koji se stvari odvijaju u zemlji da vidimo čak i mlade srednjoškolke kako se ponašaju na veoma politički način.

Druge fotografije i video snimci na društvenim mrežama prikazuju iranske učenice kako skidaju hidžabe i uzvikuju antivladine slogane.

Korisnici Tvitera pohvalili su hrabrost učenika.

„Hrabre devojke u Iranu skidaju marame, kidaju slike vrhovnih vođa Islamske Republike i skandiraju „Smrt diktatoru!“, napisala je sportska novinarka Elika Sadegi.

Kurir.rs/Newsweek

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja