Najnovije vesti

NESTALA PUTINOVA JAHTA PONOVO VIĐENA KAKO PLOVI BALTIKOM: Izbegla sankcije a viđena kod obala Estonije sa novim imenom! VIDEO
Foto: EPA/Gavriil Grigorov/sputnik/kremlin, Printscreen/Youtube/Inside Edition

zvana kit ubica

NESTALA PUTINOVA JAHTA PONOVO VIĐENA KAKO PLOVI BALTIKOM: Izbegla sankcije a viđena kod obala Estonije sa novim imenom! VIDEO

Planeta
09:36h

Superjahta Vladimira Putina sada se zove Kosatka i viđena je prošle nedelje u Baltičkom moru.

Druga po veličini superjahta Vladimira Putina, procenjena na 115 miliona evra, izbegla je sankcije i nedavno je primećena kod obale Estonije pod novim imenom, navodi se u izveštaju. Jahta Grejsful dužine 82 metar sada plovi pod imenom Kosatka (na ruskom znači 'kit ubica'), navodi Forbs, koji tvrdi da ju je Karl Grol, fotograf za Jahtfoto.com, fotografisao 25. septembra.

Na slikama se vidi kako Kosatka putuje na sever kroz Baltičko more pod budnim okom broda ruske obalske straže, za koji se smatra da je na putu ka Putinovom rodnom gradu Sankt Peterburgu. Jahta je uspela da se brzo povuče iz Nemačke na početku rata, baš u trenutku kada su zapadne vlade zapretile da će krenuti u zaplenu imovine oligarha ako Putin napadne Ukrajinu.

Ranije je bitanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus rekla Putinu i njegovim saveznicima da "neće imati gde da se sakriju“ ako Rusija napadne Kijev. Kretanje broda i vreme promene imena nisu jasni jer je njegov transponder isključen najmanje od 30. avgusta, prema službi za praćenje kuka MarineTraffic, kada je još bio u Kalinjingradu.

Kosatka - tada nazvana Grejsful je brzo napustila luku Hamburg 7. februara, dve i po nedelje pre nego što je Putin izdao naređenje da se izvrši invazija na Ukrajinu, koja je očigledno bila usmerena ka Rusiji. Prošla je petomesečnu remont u brodogradilištima Blohm+Voss, kompanije koja je prvobitno izgradila jahtu 2014.

Sa zadivljujućim i fino nameštenim enterijerom, spiralnim stepeništem i bazenom, brod za razonodu vredan 73,2 miliona funti prvobitno je izgradio Sevmaš u Rusiji - sa enterijerom i eksterijerom koje je zamislio H2 Iacht Design.

Unutrašnjost uključuje sjajne, glatke površine, mekane sofe i ležaljke, kao i elegantno kupatilo u stilu belog mermera. Ono što izgleda kao kancelarijska prostorija sadrži mnoštvo polica za knjige i sto sa zadivljujućom slikom jedrilice. Oprema za vežbanje se takođe može videti na palubi, koja je takođe obložena sedištima u salonskom stilu i barskim stolicama.

Najveća Putinova superjahta, luksuzna Šeherezada od 580 miliona evra, duga 140 metara, zaplenjena je u Italiji u maju. Postojanje super jahte otkriveno je u martu, a njen kapetan se zove Britanac Gaj Benet-Pirs, ali u posadi uglavnom rade službenici ruske tajne službe.

Sada, nova otkrića pokazuju da je plutajuća palata nominalno u vlasništvu Eduarda Hudainatova, bivšeg predsednika Rosnjefta, i starog saveznika Igora Sečina iz KGB-a.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja