DA LI SPECIJALNA VOJNA OPERACIJA MENJA NAZIV U ANTITERORISTIČKU?! Svi čekaju Putina! Da li će zaista da se obrati narodu i vojsici
Foto: Printscreen/Twitter

nejasne poruke iz kremlja

DA LI SPECIJALNA VOJNA OPERACIJA MENJA NAZIV U ANTITERORISTIČKU?! Svi čekaju Putina! Da li će zaista da se obrati narodu i vojsici

Planeta -

Da li će ruski predsednik Vladimir Putin danas 5. oktobra 2022. obrati javnosti i kako već puna dva dana cirkuliše vest i saopštiti naciji o promenu statusa operacije u Ukrajini.

Iako takvih nagoveštaja za sad nema već se spekuliše o tome da će se Putin obratiti ne samo naciji, nego i vojnicima. Ako bi se to desilo to bi bilo drugo obraćanje ruskog predsednika za manje od mesec dana. Naime, Putin se obratio javnosti 21. septembra kada je proglasio delimičnu mobilizaciju i potpisao kasnije ankesiju četiri ukrajinske oblasti Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona Rusiji, što su potvrdila i dva doma ruske Dume, i konačno 4. oktobra Puin finalizovao i ozvaničio svojim potpisom.

Upućeni tvrde da je sad na redu promena naziva Specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Taj stav zasniva i Sergej Aksjonov šef administracije Krima i smatra da je potrebno promenit naziv specijalne vojne operacije u antiterorističku operaciju. Kao argument ZA on navodi da su se stekli svi uslovi, jer četiri regiona su pripojena Rusiji, a samim tim ne vodi se rat više u Ukrajini nego na teritoriji Rusije.

S druge strane portoarol Kremlja Dimitrij Peskov navodi da neće biti nikkave promene u karakteru same specijalne operacij ili u njenom nazivu, ali da o tome konačnu odluku ipak ima Putin, s čime se donekle ogradio od čvrstog argumenta da neće biti promene naziva Specijalne vojne operacije.

Međutim, s druge strane neki iz Moskve navode da Putin treba da postavi ultimatum Ukrajini, da se ukrajinska vojska povuče sa administrativnih granica četiri oblasti koje su postale deo Rusije i da prestanu sa raketnim i artiljerijskim napadima.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track