NEMAČKE VLASTI PONOVO UPOZORAVAJU: Potrošnja gasa raste, posledice će se osetiti ove zime!
Foto: Shutterstock, Profimedia

energetska kriza

NEMAČKE VLASTI PONOVO UPOZORAVAJU: Potrošnja gasa raste, posledice će se osetiti ove zime!

Planeta -

Nemačka mrežna agencija upozorila je danas na prekomernu potrošnju gasa i ukazala na moguće posledice po rezerve gasa za zimu.

„Situacija bi mogla postati veoma ozbiljna ako značajno ne smanjimo potrošnju gasa“, rekao je direktor Federalne agencije za mreže Klaus Miler. Domaćinstva i preduzeća potrošili su ukupno 618 gigavat sati energije prošle nedelje, što je 10 odsto više od proseka za taj period godine.

Bez značajnih ušteda u privatnom, zanatskom i industrijskom sektoru, najmanje 20 odsto, biće teško izbeći nestašice gasa tokom zime“, rekao je Miler. Domaćinstva i zanatski sektor troše oko 40 odsto gasa, a ostatak otpada na industrija.

Istovremeno, ministar privrede i energetike Robert Habek tvrdi da će do kraja meseca rezervoari za gas u Nemačkoj biti popunjeni sa planiranim kapacitetom od 95 odsto.

On je ukazao i na ubrzanu izgradnju infrastrukture za uvoz tečnog gasa i novih terminala koji se grade u Baltičkom i Severnom moru. Uprkos tome, apelovao je na građane da štede energiju.

"U poređenju sa prošlom godinom, moramo da uštedimo 20 odsto energije. Prerano je za opuštanje", rekao je Habek. Povećana potrošnja energije u Nemačkoj povezana je i sa neuobičajeno niskim temperaturama za kraj septembra.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track