SVET OD 1962. I KUBANSKE KRIZE NIJE BIO TAKO BLIZU NUKLEARNOG UNIŠTENJA, KAO SAD: Džo Bajden upozorava na Putinove pretnje!
Foto: Printscreen Twitter

na ivici

SVET OD 1962. I KUBANSKE KRIZE NIJE BIO TAKO BLIZU NUKLEARNOG UNIŠTENJA, KAO SAD: Džo Bajden upozorava na Putinove pretnje!

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden smatra da svet od 1962. godine, od kubanske krize, nije bio tako blizu opasnosti od nuklearnog uništenja kao sada, kada se na ruskom državnom samitu, posle poraza na ratištima u Ukrajini, govori o mogućnost upotrebe taktičkog nuklearnog oružja.

Bajden je govorio u Njujorku na prikupljanju sredstava za kampanje demokratskih senatora uoči novembarskih izbora za Kongres. Foto: Rojters Povodom ruskog predsednika Vladimira Putina, Bajden je u govoru u Njujorku rekao da ga i dalje prilično dobro poznaje i da javnost zna da se ne šali kada govori o upotrebi taktičkog nuklearnog ili biološkog ili hemijskog oružja.

„Mislim da ne možete da koristite taktičko nuklearno oružje bez kraja sveta“, rekao je Bajden i dodao da tek sada shvata koliku je štetu prethodna administracija Donalda Trampa nanela američkoj spoljnoj politici.

Bajden smatra da je Putinova pretnja ozbiljna jer njegova vojska ne postiže rezultate u Ukrajini. Kao rezultat toga, pribegao je pretnjama, a svet je danas blizu pretnji nuklearnog uništenja kao što je bio od 1962. godine, kada je Sovjetski Savez poslao projektile na Kubu.

Tokom krize 1962. godine, Sjedinjene Države pod predsednikom Džonom Kenedijem i Sovjetski Savez pod vođstvom Nikite Hruščova su najbliže upotrebi nuklearnog oružja od kraja Drugog svetskog rata zbog sovjetskih projektila na Kubi.

Istovremeno, američki predsednik priznaje da trenutno ne vidi kako će Putin izaći iz rupe koju je sam iskopao. Kako će naći izlaz? Kako će izaći iz ove situacije, a da ne izgubi ugled i moć u Rusiji“, upitao je američki predsednik.

Putin, koji danas puni 70 godina, nedavno je upozorio da je Rusija spremna da upotrebi svo raspoloživo oružje, uključujući nuklearno, da zaštiti svoju teritoriju, koju su ove nedelje nezakonito pripojile još četiri ukrajinske pokrajine Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje.

U govoru australijskom institutu Lovi, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da NATO treba da pokrene preventivne udare na Rusiju kako bi sprečio upotrebu nuklearnog oružja.

U odgovoru na izjave Zelenskog, portparol Kremlja Dimitrij Peskov rekao je da je to još jedan poziv da se započne svetski rat sa nezamislivim i strašnim posledicama.

U svom uobičajenom večernjem video obraćanju u četvrtak, Zelenski je rekao da su ukrajinske snage u oktobru ponovo zauzele više od 500 kvadratnih kilometara teritorije i desetine naselja u provinciji Herson na jugu zemlje.

"Uspeha ima i na istoku. Sigurno će doći dan kada ćemo izveštavati o uspesima u Zaporoškoj oblasti i u onim oblastima koje još uvek kontrolišu okupatori", rekao je ukrajinski predsednik.

Od početka septembra, ukrajinske snage su ponovo preuzele kontrolu nad hiljadama kvadratnih kilometara teritorije nakon što su probile ruske borbene linije, prvo na severoistoku, a od ranije ove nedelje i na jugu.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track