PARIZ SE SPREMA ZA MERE ŠTEDNJE: Posle vremenske prognoze sledi izveštaj o štednji struje! Uvedene tri boje
Foto: Kurir Sport

priprema za zimu

PARIZ SE SPREMA ZA MERE ŠTEDNJE: Posle vremenske prognoze sledi izveštaj o štednji struje! Uvedene tri boje

Planeta -

Francuska vlada predstavila je nacionalni plan štednje energije tokom zime kako bi sprečila nestašicu, najavivši građanima svakodnevne prognoze o snabdevanju strujom, ali i zatvaranje tople vode na daljinu.

Francuski plan uključuje mere kakve su uvele i druge zemlje, poput ušteda na javnoj rasveti, grejanja na nižim temperaturama i smanjene potrošnje tople vode u državnim institucijama. Ali, Pariz je uveo i jednu novinu kako bi građane nagovorio da smanje potrošnju - prognozu o snabdevanju strujom.

Nakon vremenske prognoze slediće izveštaj o električnoj mreži

Građani bi svakog dana, nakon vremenske prognoze i između televizijskih emisija, trebali dobivati informacije o opterećenju električne mreže, popraćene zelenim, žutim i crvenim simbolima koji će pokazivati koliko je struje dostupno, izvestio je dnevnik Le Parisien.

Zeleni simbol poručivće da je potrošnja električne energije u ravnoteži, a žuti pokazivati pritisak na sanbdevanje.

Crveni će pak upozoravati na mogući prekid u snabdevanju i građanima poručivati da smanje potrošnju između 8 i 12 časova i od 18 do 20 časova.

Mere štednje ne uključuju i gašenje televizora, a vlada se nada da će prognoze dopreti do 80 posto građana.

Javnost je zaprepastila moguća direktna intervencija u potrošnju tople vode. RTE ima mogućnost daljinskog zatvaranja tople vode između 12 i 14 sati, što bi na svojoj koži moglo osjetiti oko 4.3 milijuna domaćinstava. Potrošnja tople vode ograničavaće se umreženim brojilom za struju "Linky".

Pariz se sprema za nestašicu struje budući da je više od polovine od ukupno 56 nuklearnih elektrana van pogona zbog održavanja. Francuska značajan deo struje proizvodi upravo u nuklearnim elektranama. Trenutno se ne zna hoće li elektrane ponovno proraditi do zime, kao što je vlada zahtevala.

Problemi s nuklearnom energijom iskrsnuli su u nezgodnom trenutku, s obzirom na smanjenu dostupnost prirodnog plina zbog sankcija koje su zapadne zemlje uvele Rusiji nakon njezine invazije na Ukrajinu.

Francuska je zbog energetske krize već ponovno pokrenula termoelektranu na ugljen u Saint-Avoldu, napominje agencija dpa.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja