BAJDENOVA ADMINISTRACIJA BESNA NA SAUDIJCE ZBOG SMANJENJA PROIZVODNJE NAFTE: Demokrate u Kongresu traže smanje izvoza oružja!
Foto: AP/Evan Vucci

dar putinu sa neba

BAJDENOVA ADMINISTRACIJA BESNA NA SAUDIJCE ZBOG SMANJENJA PROIZVODNJE NAFTE: Demokrate u Kongresu traže smanje izvoza oružja!

Planeta -

Prema rečima ministra spoljnih poslova Entonija Blinkena, SAD proučavaju mogućnosti odgovora na odluku Saudijske Arabije, nakon što su zajedno sa ostalim članicama naftnog kartela Opek+ odlučile da smanje proizvodnju nafte kako bi podigle cene na svetskom tržištu. .

Na sastanku u sredu, proširena grupa velikih dobavljača nafte Opek+, uprkos pritiscima Sjedinjenih Država, odlučila je da smanji dnevnu proizvodnju nafte za dva miliona barela zbog značajnog pada cena na svetskim tržištima. Vodeći član naftnog kartela Saudijska Arabija saopštila je da je smanjenje obima proizvodnje neophodan odgovor na povećanje kamatnih stopa na Zapadu i slabu globalnu ekonomiju.

Generalni sekretar Opec+ Haitam Al Gais rekao je da rade na obezbeđivanju bezbednosti i stabilnosti na energetskim tržištima, koja se suočavaju sa jednom od najvećih kriza od ruske vojne agresije na Ukrajinu.

Američki predsednik Džo Bajden je odmah nakon odluke Opek+ najavio da će razmotriti opcije za oslobađanje strateških rezervi kako bi se ograničio rast cena, a sada se oglasio i američki državni sekretar koji je objasnio da se razmatraju različite opcije u vezi sa Rijadom.

„Što se tiče budućih odnosa, razmatramo brojne opcije za odgovor dok sarađujemo sa Kongresom“, rekao je Blinken, koji nije precizirao koje opcije Vašington razmatra, ali je jasno stavio do znanja da neće učiniti ništa od toga. nije u američkom interesu.

Pozivi na smanjenje vojnog izvoza

Demokrate u američkom Kongresu u četvrtak su pozvale na smanjenje prodaje vojne opreme Saudijskoj Arabiji, dok su neki kongresmeni čak doveli u pitanje smisao bezbednosne saradnje sa Rijadom, ne samo zbog smanjenja dnevnih kvota za isporuku nafte, već i zbog pogibije civila. u vojnim operacijama koje su predvodile saudijske snage u Jemenu i zbog kršenja ljudskih prava u Saudijskoj monarhiji.

Demokratski senator Berni Sanders rekao je da je smanjenje proizvodnje nafte jasan pokušaj podizanja cena. „Moramo okončati nelegalno nameštanje cena Opeka, okončati vojnu pomoć Saudijskoj Arabiji i snažnije preći na obnovljive izvore energije“, naglasio je Sanders.

Bajdenova administracija strahuje da bi smanjenje proizvodnje nafte moglo dovesti do rasta cena goriva uoči izbora za Kongres u novembru, na kojima će demokrate pokušati da zadrže većinu u Senatu i Predstavničkom domu.

Neki su odluku Opek+ protumačili kao poklon Rusiji, koja bi imala koristi od viših cena pre nego što embargo na većinu uvoza ruske nafte stupi na snagu krajem godine.

Bajden je pre samo tri meseca posetio Saudijsku Arabiju kako bi je, između ostalog, ubedio da poveća dnevnu eksploataciju nafte u pokušaju da snizi cene goriva. Nekoliko nedelja kasnije, Rijad je povećao proizvodnju nafte za mizernih 100.000 barela dnevno, što su neki protumačili kao uvredu za američkog predsednika.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track