RUSKA VOJSKA STIŽE U SVE VEĆEM BROJU U BELORUSIJU: Zašto je SEVERNI FRONT važan za Moskvu i pravac Žitomir-Vinica!
Foto: Printscreen Twitter

Analiza

RUSKA VOJSKA STIŽE U SVE VEĆEM BROJU U BELORUSIJU: Zašto je SEVERNI FRONT važan za Moskvu i pravac Žitomir-Vinica!

Planeta -

Bauk, bauk ruske vojske koja se iskrcava iz voza u Belorusiji kruži hrvatskim medijima uz senzacionalistički naziv. "Putinova armija stigla u Belorusiju, dovezli i sistem za ispaljivanje nuklearnih raketa".

Neko bi pomislio na onu čuvenu ediciju od pre neke dve nedelje o misterioznom nukelarnom vozu koji putuje prema granici sa Ukrajinom. U tom vozu svega ima, samo ne nukelarnih raketa niti ima prvog pravog nukelarnog voza koji zapravo postoji i koga je Rusija tamo daleke 2011-2012 htela da obnovi, a onda misteriozno uprkos optimističnim najavama zaboravila. kruži jedan drugi voz, malo u britanskim i po automatizmu i u hrvatskim medijima.

vojska
foto: Printscreen Twitter

Elem, na snimku beloruskog vojnog kanala vidi se iskrcavanje ruskih trupa koje su stigle u Belorusiju i koje se već duže vreme železnicom prebacuju sa severa i centralnog evropskog dela Rusije u Belorusiju.

Tamo je beloruski predsednik Lukašenko najavio formiranje zajedničke jednice belorusek i ruske vojske. Na snimcima ništa neobično, osim što su vojnici dočekali lebom i solju, da su istovarili vojne kamione tipa KAMAZ sa vagona. Tu je palo i postrojavanje, hina i tako to.

A, onda na scenu stupa Jutarnji list koji na sredini teksta donosi izjavu: " Iz Belorusije stiže još zabrinjavajućih vesti. Naime, tamošnja aktivistička organizacija Projekt Hajun izvjestila je kako su Rusi u Bjelorusiju dovukli sistem Iskander koji može ispaliti balistički projektil kraćeg i srednjeg dometa sa nuklearnom glavom, kao i da su većm ranije osposobili Lukašenkove borbene avione da nose nuklearno oružje".

Onda se prenosi i da rusko Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo da su u Belorusiju stigli Iskanderi i da će osposobiti jurišnike Su-25 za nošenje nukelarno oružje. Ono što zabunu unosi u ceo tekst jeste opet ruska tvrdnja da beloruski avioni neće da nose nukelarno oružje, niti će avioni da budu ospobljeni da nose nukelarno oružje.

U svakom slučaju opšta papazjanija i skandal koji trese sve. U principu tresla se gora rodio se miš. Inače valja podsetiti da u Belorusiji ruska vojska je od početka napada na Ukrajinu imala i Iskandere, ali i leteće radarske stanice A-50U.

"Dolazak Oružanih snaga Ruske Federacije na teritoriju Republike Belorusije, može da ima samo jedan cilj, a to je da se Kijev odseče fizički od Poljske i pretpostavljam da će biti napad na liniju Žitomir-Vinica jer je tu Ukrajina najuža. Žitomir je intenresantan, jer je to grad u kome je Adolf Hitler imao komandno mesto za istočni front.

Zašto je za Ruse važno da zauzmu liniju Žitomir-Vinica iz prostog razloga što bi onemogućili snabdevanje Kijeva i ukrajinskih snaga na Donbasu i na južnom pravcu, a ako Rusi krenu u tom pravcu, Ukrajinci že morati da odnekle povuku trupe. Da li iz Nikolajevske oblasti, delova Hersonske koji su zauzeli ili Donbasa, to je pitanje za načelnika generalštaba Ukrajinske vojske Zalužnog.

Zašto sam upozoravao da je Ukrajincima potrebna dodatna mobilizacija, zato što to oni naprosto nemaju beskonačne reusrse, a planiranje im nije jače strana. Da neko ne pomisli kada sam rekao da nemaju beskonačne resurse, to se nije odnosilo na ljude. Imaju sasvim dovoljan broj ljudi da se aktivno brane. Ali kad kažem resursi, nema više starog sovjetskog oružja po Evropi, mora da se traži po Africi. Ukrajina je trebala, da napada drugačije. Harkovska oblast nije je bila bitna za zauzimanje, Rusi će je morati opet zauzeti celu, da bi sprečili bombardovanje Belgoroda. Ukrajinci su trebali da isu na ugansk ili Donjeck. A, u drugostepenom planu, da vrše fortifikaciju ukrajinsko-belorusku granicu, što bi im obogućilo da se sa manje trupa bolje brane. Na tom beloruskom pravcu nisi imali PVO, pa su Rusi iz tog pravca ispaljivali svoje krastareće rakete na Ljvov i druge gradove u zapadnoj Ukrajini. Ukrajina je pred jednom opasnošću da kad bude odsečena od Zapada i zapadne pomoći naprosto da nestane. Te bi zbog svega toga za ukrajinu bilo najbolje da počne pregovore", kaže Jovanović za Kurir.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track