NAPAD NA KIJEV: Ovako ukrajinska vojska automatskim puškama pokušava da obori ruske dronove kamikaze iznad prestonice! VIDEO
Foto: Printscreen Twitter

niski let

NAPAD NA KIJEV: Ovako ukrajinska vojska automatskim puškama pokušava da obori ruske dronove kamikaze iznad prestonice! VIDEO

Planeta -

Rusija je u ponedeljak rano ujutro oko pet sati po moskovskom vremenu pokrenula novi talas udara na ukrajinsku prestonicu Kijev. Cilj kao i pre osam dana je bio napad na kritičnu infrastrukturu u samom gradu.

Nešto pre šest sati usledile su prve eksplozije u Kijevu. Bilo ih je kako tvrde ukrajinske vlasti četiri ukupno u 6.35, 6.45 i 6.58 po lokalnom vremenu. Meta napada je železnička stanica u Kijevu, zgrada Ukroenergo i kako tvrdi gradonačelnik Vitaliji Kličko do eksplozije je došlo i u gradskom okrugu Ševčenkovski.

Na Kijev je lasnirano desetine iranskih dronova kamikaza Šehid-136, a ukrajinska vojska je malokalibarskim naoružanjem pre svega automatskim puškama sa zemlje, sa prozora i krovova zgrada pokušala da obori i zaustavi drnove kamikaze koje su u niskom letu nastavile put do ciljeva.

Na snimcima koji su objavljeni vidi se pucnjava sa zemlje po jednom od dronova kamikaza koji je nastavio let prema cilju.

Podaci o dronu Šegid-136 (ruski Geran-2)

Ovi dronovi kod Rusa nose numeričku oznaku M-214. U stvari radi se o preimenovanom dronu-kamikazi iranske proizvodnje Šahid-136. O ovom dronu zapadna štampa naveliko je pisala je skoro, da je ruska vojska pokupovala izvesnu količinu ovih dronova kamikaza i koristi ih u napadu na ukrajinsku vojsku.

Ovaj dron ima cilndrični trup koji ima krilo duž cele družine trupa sa kojim čini jedinstvenu celinu. Na krajevima sa leve i desne strane nalaze se dva vertikalna stabilzatora. Ovi dronovi kamikaze koriste delta krilo, identično kao izraelski Harop. Ovaj dron kamikaza koristi i za sad nepoznati elektro motor koji pokreće elisu na kraju drona. Pretpostavlja se da se cilj traži pomoću optike, a upravljanje vrši preko upravljačke stanice.

U nosu drona, nalazi se bojeva glava za koju se procenjuje da ima težinu od 60 kilograma.

Šahid- 136 ima dužinu 2 metra, raspon krila od 2,5 m. Težina nije poznata

Dronovi kamikaze se lansiraju sa kopnenih lansera horizontalno, sa blagim uglom nagore, a u početnoj fazi lansiranja koristi se raketni motor, da dron dobije dodatno ubrzanje, a onda se u drugoj fazi odbacuje.

Vođenje kako se tvrdi je uz pomoć inercijalne ili satelitske navigacije. Pretpostavlja se da je maksimalni domet 2.000 km.

Veruje se da je dron nastao 2020. jer su se prvi primerci na bojnom polju u Jemenu pojavili već 2021. Neki definišu da ovi dronovi imaju po letnim karakteristikama sličnost sa raketama srednjeg dometa. Osim što ima mogućnost da napadne, dron zahvaljujući i optici može da se koristi kao osmatračko sredstvo.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track