KINA VRBUJE AKTIVNE I BIVŠE BRITANSKE VOJNE PILOTE?! Peking im nudi 275.000 evra da prenesu svoje vojno znanje kineskim kolegama!
Foto: Profimedia

BRITANSKI MEDIJI TVRDE

KINA VRBUJE AKTIVNE I BIVŠE BRITANSKE VOJNE PILOTE?! Peking im nudi 275.000 evra da prenesu svoje vojno znanje kineskim kolegama!

Planeta -

Velika Britanija je najavila "snažnu akciju" protiv napora Kine da regrutuje pilote za britansko vazduhoplovstvo. Naročito se kaže da su bivši vojni piloti namamljeni velikim sumama novca da prenesu svoje znanje kineskoj vojsci.

Navodi se da penzionisani britanski piloti pomažu Kinezima da razumeju rad zapadnih aviona i obuku pilota, informacije koje bi mogle biti presudne u slučaju potencijalnih sukoba, prenosi britanski Bi-Bi-Si.

Kina nudi bivšim britanskim pilotima do 240.000 funti (275.000 evra) za takvu obuku. Slične prakse se sprovode od 2019. godine, ali su se nedavno intenzivirale, prenose britanski mediji.

Iako za sada nema dokaza da je bilo koji pilot prekršio zakon ili počinio zločin, London je najavio „snažnu akciju”.

RAF Eurofajter
foto: Profimedia

„Preduzećemo akciju da zaustavimo kineske programe regrutacije koji nastoje da regrutuju sadašnje i bivše pilote britanskih snaga za obuku osoblja kineske narodne armije“, rekao je portparol britanskog Ministarstva odbrane.

„Zakonom ćemo predvideti da piloti prvo dobiju upozorenje, a ako nakon toga nastave obuku, to će biti definisano kao krivično delo“, rekao je danas ministar odbrane Džejms Hepi u intervjuu za Skaj njuz. On je dodao da zvaničnici već pozivaju pilote da prekinu saradnju sa Kinom.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin demantovao je na konferenciji za novinare da je znao za ovakvu vrstu regrutovanja britanskih pilota.

Odnosi između Londona i Pekinga su se nedavno pogoršali nakon gušenja protesta u Hong Kongu i sporova oko umešanosti kineskog tehnološkog giganta Huaveja u britansko uvođenje 5G, kao i zabrinutosti Londona o ekonomskom i tehnološkom uticaju Kine širom sveta.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja